Home

Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

30.05.2024 9:30 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

Ново проучване установи, че GPT-4 на OpenAI превъзхожда човешките възможности за анализ на финансови отчети и изготвяне на прогнози.

Неотдавнашно проучване на Booth School of Business към Чикагския университет показа, че GPT-4, дори без конкретни данни е по-добър в прогнозирането на промени в печалбите в сравнение с финансовите анализатори. Проучването подчерта, че стратегиите за търговия, основани на прогнозите на GPT-4, дават по-печеливши резултати от тези, основани на традиционния анализ на фондовия пазар.

Според проучването:

Дори и без описателна или отраслова информация, големият езиков модел (LLM, GPT4) превъзхожда финансовите анализатори в способността си да предсказва промени в печалбите. LLM демонстрира относително предимство пред човешките анализатори, особено в сценарии, в които анализаторите обикновено изпитват затруднения.

Експертите използват подсказки от типа „верига на мисълта“, за да насочват GPT-4 към идентифициране на тенденции във финансовите отчети и изчисляване на различни финансови съотношения. Впоследствие LLM анализира тази информация, за да прогнозира бъдещите приходи.

Ако използваме веригата на мисълта, за да имитираме човешкото мислене, установяваме, че GPT постига точност от 60 %, което е значително повече от точността, постигната от анализаторите, която е по-близо до 50 %“, се отбелязва в проучването.

Това откритие предполага, че способността на GPT-4 да разпознава финансови модели и бизнес концепции от непълна информация може да доведе до революция при вземането на финансови решения. Авторите на проучването подчертават потенциала на тази технология за подобряване на финансовия анализ.

Освен това в проучването се достига до заключението, че използването на финансовите наблюдения на GPT-4 в стратегиите за търговия води до по-печеливши резултати.

Тъй като секторът на финансовите услуги се надпреварва да интегрира технологиите за генеративен изкуствен интелект, това проучване показва, че GPT-4 може да изиграе ключова роля в преоформянето на стратегиите за финансов анализ и търговия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Членките вече разглеждат предложението на Иран за обща платежна система

Страните членки на БРИКС разглеждат предложението на Иран за интегриране на националните им платежни системи, както потвърди руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко в интервю за TASS.

24.07.2024 17:30 1мин. четене

Популярен трейдър предупреди за спад на долара и подкрепи Биткойн

Известният икономист Питър Бранд изрази загриженост относно потенциалния рязък спад на щатския долар и предложи Биткойн като жизнеспособен алтернативен актив.

24.07.2024 16:00 2мин. четене

Ethena ще инвестира в токенизирани активи от реалния свят: BlackRock е от кандидатите

Ethena, организацията, която стои зад USDe токена, е готова да инвестира част от резервите си в токенизирани активи от реалния свят (RWA).

24.07.2024 14:00 1мин. четене

Base стартира платформа за крипто дарения във връзка с изборите в САЩ

Решението от втори слой на Етериум, Base, подкрепя нова платформа за крипто дарения, наречена Support Crypto, която има за цел да промени начина на набиране на средства за американските политици преди президентските избори.

24.07.2024 13:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.