НАЧАЛО Други

Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

30.05.2024 9:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

Ново проучване установи, че GPT-4 на OpenAI превъзхожда човешките възможности за анализ на финансови отчети и изготвяне на прогнози.

Неотдавнашно проучване на Booth School of Business към Чикагския университет показа, че GPT-4, дори без конкретни данни е по-добър в прогнозирането на промени в печалбите в сравнение с финансовите анализатори. Проучването подчерта, че стратегиите за търговия, основани на прогнозите на GPT-4, дават по-печеливши резултати от тези, основани на традиционния анализ на фондовия пазар.

Според проучването:

Дори и без описателна или отраслова информация, големият езиков модел (LLM, GPT4) превъзхожда финансовите анализатори в способността си да предсказва промени в печалбите. LLM демонстрира относително предимство пред човешките анализатори, особено в сценарии, в които анализаторите обикновено изпитват затруднения.

Експертите използват подсказки от типа „верига на мисълта“, за да насочват GPT-4 към идентифициране на тенденции във финансовите отчети и изчисляване на различни финансови съотношения. Впоследствие LLM анализира тази информация, за да прогнозира бъдещите приходи.

Ако използваме веригата на мисълта, за да имитираме човешкото мислене, установяваме, че GPT постига точност от 60 %, което е значително повече от точността, постигната от анализаторите, която е по-близо до 50 %“, се отбелязва в проучването.

Това откритие предполага, че способността на GPT-4 да разпознава финансови модели и бизнес концепции от непълна информация може да доведе до революция при вземането на финансови решения. Авторите на проучването подчертават потенциала на тази технология за подобряване на финансовия анализ.

Освен това в проучването се достига до заключението, че използването на финансовите наблюдения на GPT-4 в стратегиите за търговия води до по-печеливши резултати.

Тъй като секторът на финансовите услуги се надпреварва да интегрира технологиите за генеративен изкуствен интелект, това проучване показва, че GPT-4 може да изиграе ключова роля в преоформянето на стратегиите за финансов анализ и търговия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Следващата акция, която може да достигне $1 трилион според Bank of America

В четвъртък се появиха спекулации от Bank of America, че Broadcom може да бъде следващият актив на фондовия пазар с оценка от $1 трилион.

15.06.2024 7:30 2 мин. четене

Байдън може да изгуби президентските избори според Марк Кюбан – ето защо

Въпреки че администрацията на Байдън се ориентира към крипто индустрията, силните страни в бизнеса остават недоволни от прекрачването на границата, което се прави от председателя на SEC Гари Генслер по различни въпроси, свързани с крипто сегмента.

15.06.2024 7:00 2 мин. четене

Инвестициите в крипто надминаха $1 милиард през май

Според данни на KuCoin през май на крипто пазара са направени инвестиции за над $1 милиард, въпреки че е отбелязан лек спад в сравнение с предходния месец.

15.06.2024 6:30 2 мин. четене

Тази акция може да засенчи печалбите от Nvidia през следващите 6 години

Бет Киндиг, главен технологичен анализатор в I/O Fund, твърди, че сред основните играчи в областта на изкуствения интелект (AI) може да има пренебрегната възможност.

15.06.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.