НАЧАЛО Други

Риск от рецесия в САЩ още съществува, въпреки успокоението от Фед

17.12.2023 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Риск от рецесия в САЩ още съществува, въпреки успокоението от Фед

Срещата на Федералния резерв на САЩ през декември 2023 г. сигнализира за преминаване към предпазлива позиция, което показва, че лихвените проценти може би са достигнали своя връх за настоящия цикъл. 

Въпреки този завой, според Мартин Вурм, директор в Moody’s Analytics, съществуват опасения за потенциална рецесия в американската икономика, въпреки че показателите сочат предстоящо намаляване на лихвените проценти.

Федералният резерв се въздържа от повишаване на лихвените проценти за четвърти пореден път, като ги запази в диапазона 5.25-5.5 %, който е най-високият от над две десетилетия. Предишните повишения на лихвите с общ размер 525 базисни пункта имаха за цел да се преборят с рекордната инфлация, която през миналото лято се покачи до най-високите си нива от над 40 години насам.

Вурм изтъкна забележките на председателя Джером Пауъл, формулировката на изявлението на FOMC и декемврийските прогнози, сочещи по-бързо от очакваното забавяне на инфлацията и икономическата активност спрямо септемврийските прогнози.

След заседанието Пауъл намекна за дискусии между членовете на FOMC относно потенциални намаления на лихвените проценти. Прогнозите на Фед предвиждат поне три намаления на лихвените проценти с по 25 базисни пункта през 2024 г., последвани от четири през 2025 г. и още три през 2026 г.

Вурм вярва, че намаляването на лихвените проценти може да започне около заседанието през юни 2024 г., което съвпада с очакваното доближаване до инфлационната цел на Фед от 2%. Въпреки пазарния оптимизъм, предвиждащ шест понижения на лихвените проценти през 2024 г., прогнозата на Фед включва само три до края на годината.

Пауъл призна, че рискът от икономически спад продължава да съществува въпреки по-ранните прогнози за рецесия, които не се сбъднаха. Уърм отбеляза малко по-песимистични перспективи в декемврийските прогнози на FOMC, предвиждайки забавяне на растежа на БВП до 1.4% за следващата година.

Вероятността за рецесия, макар и да не е най-вероятният изход, остава повишена поради предизвикателствата, породени от високите лихвени проценти, оказващи влияние върху доходите на домакинствата, потреблението и ограничените банкови системи в САЩ. Вурм оценява 25% вероятност за рецесия в началото на 2024 г., което е по-малко в сравнение с прогнозата за 50% в началото на 2023 г., но все още е значително.

Въпреки агресивната позиция на Фед и потенциалното икономическо забавяне Урм изказа предположение за възможността за меко приземяване, предвиждайки по-бавен икономически растеж и леко повишаване на безработицата, без да се стигне до пълномащабна рецесия.

Въпреки това Урм предупреди за инфлацията, като посочи, че тя може да се повиши, ако цените на енергията или ръстът на заплатите се ускорят значително.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

3 акции от портфолиото на милиардера Уорън Бъфет, които да следите

Уорън Бъфет, известната фигура в сферата на фондовите пазари, не се нуждае от представяне. Той е широко известен със своя значителен и разнообразен инвестиционен портфейл, който включва различни акции.

05.03.2024 9:00 2 мин. четене

БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

По време на неотдавнашна реч пред Федералното събрание на Русия президента Владимир Путин изтъкна една забележителна тенденция.

05.03.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.