НАЧАЛО Алткойни

Решенията за мащабиране от втори слой: Ролята им в бъдещето на блокчейн

февруари 22, 2023 10:58 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Решенията за мащабиране от втори слой: Ролята им в бъдещето на блокчейн

Понастоящем много трейдъри и анализатори смятат, че по-лошата част от мечия пазар е преминала и трябва да навлезем в период на натрупване.

От началото на 2023 г. станахме свидетели на значителни скокове в цените на криптовалутите, като Биткойн проби над $24,000, а Етериум – над $1,500 – и двете нива се гледат като значителни психологически бариери. Към момента на писане на статията BTC се търгува на цена от около $24,650, а ETH – на цена малко под $1,700.

Един катализатор обаче може да се окаже решаващ не само за следващия бичи пазар, но и за бъдещето на блокчейн.

Optimistic и ZK rollups

ZK (zero-knowledge) rollups са решение за мащабиране от втори слой (L2), което позволява на блокчейн да валидира транзакциите по-бързо като същевременно гарантира, че таксите за газ остават минимални, комбинирайки процеси на веригата и извън нея.

С други думи, блокчейн протоколът обработва транзакции, извършва изчисления и съхранява данни извън веригата, докато държи активи в смарт договор в нея.

Optimistic rollups (OR) са друго решение за мащабиране от L2, позволяващо пакетно събиране на транзакции. Те намаляват изчисленията в основната верига на Етериум, като обработват транзакциите извън веригата, което значително подобрява скоростта на обработка.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Този алткойн е позициониран за близо 300% скок, твърди анализатор


И двете решения за мащабиране предоставят някои вълнуващи възможности за инвеститорите и търговците. OR и ZK rollups могат да увеличат използването на dApps, изградени върху Етериум, като същевременно намалят разходите за транзакции. При наличието на много проекти, които ги прилагат, тези решения могат да играят важна роля в бъдещето на екосистемата.

Добрите и лошите неща

ZK rollups имат много сложна структура в сравнение с Optimistic rollups.

Основната разлика е, че OR разчитат на доказателства за измама, докато ZK разчитат на доказателства за нулево знание, за да проверят промените в основната верига (преход от едно състояние в друго).

Когато става въпрос за мащабируемост, то OR се смятат за по-ефективно решение от ZK. За разлика от вторите, първите не изискват изчислителна работа за подаване на транзакциите във веригата. В резултат на това OR имат значително предимство по отношение на мащабируемостта.

Въпреки това изтеглянето на средства от тях към верига на първи слой (L1) отнема повече време поради забавяне, което позволява на всеки да оспори изходяща транзакция с доказателство за измама. От друга страна, ZK нямат никакви периоди на оспорване или забавяния при изтегляне на средства към Етериум, защото всеки преход в състояние се проверява незабавно с доказателства за валидност.

Доскоро само OR можеха да изпълняват смарт договори, докато ZК можеха да обработват само прости прехвърляния на токени и атомни суапове. Но сега разработчиците са намерили начин да реализират смарт договори и за ZK.

Смята се, че OR са по-рентабилни, тъй като не извършват никаква допълнителна изчислителна работа извън веригата за разлика от ZК, които изискват доказателства за валидност, които увеличават разходите по транзакциите.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Големи китови движения на тези алткойни през уикенда


Освен това OR предоставят решения за защита на личните данни, налични в блокчейн мрежите на базовия слой, тъй като всички данни за транзакциите се публикуват във веригата. ZK, от друга страна, предлагат известно ниво на поверителност, тъй като данните за транзакциите не се публикуват индивидуално на базовия слой, а само като доказателство за валидност.

Заключение

Решенията за мащабиране на Етериум могат да бъдат искрата на следващия бичи поход за най-големия алткойн по пазарна капитализация. Виждаме известно облекчение на крипто пазарите и въпреки че някои анализатори все още прогнозират още спадове, по-голямата част от общността започва да смята, че сме преминали през повечето трудности и че повечето криптовалути са достигнали дъното.

Въпреки че криптовалутите са силно волатилни активи и бъдещите тенденции са трудни за прогнозиране – Zero Knowledge и Optimistic rollups може да се окажат най-практичното изпълнение в историята на блокчейн. Като оставим настрана цените, тази стъпка може допълнително да стимулира приемането им в световен мащаб и да проправи пътя на дигиталната икономика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Алткойни Новини

CFTC обсъди DeFi на среща на Консултативния комитет по технологиите

Децентрализираното финансиране (DeFi) беше основна тема на дискусия на неотдавнашната среща на Консултативния комитет по технологиите (TAC) на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) във Вашингтон.

март 23, 2023 20:00 3 мин. четене

Arbitrum: Активността в мрежата нараства в очакване на airdrop-a

Напоследък в мрежата на Arbitrum се наблюдава рязък скок на активността, като броят на транзакциите и адресите се е увеличил значително.

март 23, 2023 15:05 1 мин. четене

Цената на алткойн скочи с 2,000% след объркване

Цената на един алткойн се повиши, след като той беше сбъркан с родната валута на Arbitrum, която ще бъде пусната в обращение днес, на 23 март.

март 23, 2023 14:00 1 мин. четене

Какви са очакванията за цената на Arbitrum след airdrop събитието?

Популярен крипто анализатор сподели вижданията си за това как ще се отрази airdrop събитието на цената на Arbitrum (ARB).

март 22, 2023 20:00 2 мин. четене