НАЧАЛО Други

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

07.12.2023 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

Макар да не очаква рязък спад веднага, тя предвиди предстояща рецесия, както се посочва в подготвеното ѝ изявление, споделено преди годишното изслушване на банковата комисия на Сената относно надзора на Уолстрийт.

Фрейзър посочи различни фактори, сред които устойчивата инфлация в сферата на услугите, ескалиращите нива на дълга, забавянето на глобалния растеж и продължаващите конфликти в Европа и Близкия изток, като потенциални причинители на тази предстояща рецесия.

Данните на Citi съвпадат с правителствените доклади, показващи забележим спад в потребителските разходи. Интересното е, че лицата с най-нисък кредитен рейтинг натрупват най-високите нива на дълг от 2019 г. насам, според Фрейзър.

Брайън Мойнихан, главен изпълнителен директор на Bank of America, се въздържа да изрази своите икономически прогнози в подготвените си коментари. Въпреки това той изтъкна стабилизирането на потребителските разходи по време на интервю за CNBC, което предполага цялостно прилично финансово здраве на потребителите.

Мойнихан също така намекна, че Федералният резерв организира контролиран спад в икономиката – с цел да ограничи инфлацията, без да предизвика значителен скок на безработицата.

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, наскоро посъветва американците да се подготвят за предстояща рецесия, като посочи няколко обезпокоителни и инфлационни елемента в настоящата ситуация. Той предупреди, че повишаването на лихвените проценти може да катализира фаза на рецесия.

По време на изслушването в сряда Фрейзър публично засегна разследването на Бюрото за финансова защита на потребителите, което обвини банката в дискриминационни практики спрямо американци от арменски произход при кандидатстване за кредитни карти въз основа на техните фамилни имена. Фрейзър изрази искреното си съжаление и се извини на арменската общност в САЩ, като подчерта коригиращите действия, предприети от Citi за коригиране на ситуацията и предотвратяване на подобни случаи.

Освен Даймън, Фрейзър и Мойнихан, на изслушването в Конгреса ще свидетелстват и изпълнителните директори на Wells Fargo, State Street, BNY Mellon, Goldman Sachs и Morgan Stanley.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Нови прогнози за цените на петрола

Тенденциите в ценообразуването на петрола и бензина се характеризират с ясно изразени сезонни тенденции, които обикновено се повишават след началото на годината и се запазват до летните месеци.

22.02.2024 20:00 3 мин. четене

БРИКС: Финансовият упадък на САЩ ще бъде в полза на съюза

Бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар алармира, че Съединените щати са изправени пред тежка фискална криза поради нарастващия дефицит по дълга, който вече надхвърля $34 трилиона.

22.02.2024 17:00 2 мин. четене

Рецесията вероятно вече е застигнала Германия според централната банка на страната

Според редовния месечен доклад на Bundesbank от понеделник за най-голямата икономика в Европа, изглежда, че понастоящем Германия преживява потенциална рецесия, обусловена от слабото външно търсене, предпазливото поведение на потребителите и ограничените вътрешни инвестиции поради високите разходи за заеми.

22.02.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.