Home

Рецесията може да застигне САЩ до няколко месеца според исторически точен индикатор

19.06.2024 18:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рецесията може да застигне САЩ до няколко месеца според исторически точен индикатор

Федералният резерв рискува да доведе икономиката на САЩ до спад, ако не намали лихвените проценти сега, смята авторът на доказано във времето правило, прогнозиращо кога настъпва рецесия.

Според информацията икономистът Клаудия Сахм е доказала чрез своето правило, че когато тримесечната средна стойност на равнището на безработица е с половин процентен пункт по-висока от 12-месечното му дъно, икономиката е в рецесия.

Тъй като през последните месеци равнището на безработица се повиши, „Правилото на Сахм“ предизвика дискусии на Уолстрийт, показвайки, че досегашният стабилен пазар на труда може би отслабва и намеква за потенциални икономически проблеми. Тези спекулации доведоха до дебати за това кога Федералният резерв може да започне да понижава лихвените проценти.

Правилото на Сахм измерва разликата в процентни пунктове между тримесечната средна стойност на равнището на безработица и 12-месечното му дъно, което понастоящем е 3.5%. Резултат от 0.5 ще задейства официално правилото, като само още няколко месеца на безработица от 4% или повече могат да го активират.

Това правило е надежден индикатор за рецесия поне от 1948 г. насам и служи като ефективен сигнал за ранно предупреждение, когато стойността му се увеличава.

Тя отбеляза, че централната банка поема значителен риск, като не започва постепенно намаляване на лихвените проценти сега. Според нея бездействието може да задейства правилото, което потенциално да доведе до рецесия, която може да принуди Фед да приложи по-драстични мерки.

По последни данни на Бюрото за трудова статистика показателят „Правило на Сахм“ достигна нивото от 0.37 след доклада за заетостта през май, в който бе отчетено повишаване на равнището на безработица до 4% за първи път от януари 2022 г. насам. Това е най-високото му покачване от ранните етапи на Ковид пандемията.

Сахм смята, че Пауъл и колегите му си „играят с огъня“, като не обръщат по-голямо внимание на промените на пазара на труда. Тя отправи критики към подхода на Фед да изчаква спад в прираста на работните места, както спомена Пауъл, наричайки го рискован.

 

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изявлението на председателят на Федералния резерв повлия на златото

Във вторник цените на златото отбелязаха повишение, отчасти стимулирано от коментарите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, които засилиха очакванията за потенциално намаляване на лихвения процент през септември.

16.07.2024 18:00 1мин. четене

Акциите на MicroStrategy се покачват с 15% на фона на Биткойн ралито

В понеделник акциите на MicroStrategy поскъпнаха с 15%, следвайки двуцифрения ръст на Биткойн до $65,000.

16.07.2024 16:00 1мин. четене

Stripe разширява крипто услугите си в Европа с новаторска интеграция

Stripe разшири интеграцията си с криптовалути в Европа, като даде възможност на клиентите в ЕС да купуват Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и други криптовалути, използвайки издадените от Stripe кредитни или дебитни карти.

16.07.2024 15:30 1мин. четене

Kraken даде официален срок за изплащанията от Mt. Gox

Kraken, борса за криптовалути, обяви, че е получила средства от фалиралата крипто борса Mt. Gox, според изявление по електронната поща.

16.07.2024 14:32 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.