НАЧАЛО Други

Рецесията в САЩ вече е неизбежна

октомври 8, 2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рецесията в САЩ вече е неизбежна

Икономиката на САЩ е изправена пред критичен момент, характеризиращ се с нарастващи лихвени проценти, високи цени на петрола и силен долар.

Тази промяна е шестият случай в рамките на 15 месеца, в който традиционното схващане за водещата икономика в света се променя. За съжаление се очаква тази корекция да продължи по-дълго, застрашавайки стабилността на американската икономика, дестабилизирайки финансовата сигурност и изнасяйки нестабилност в световен мащаб.

През последните две седмици доходността на основните 10-годишни американски облигации се повиши с около 0.5 процентни пункта, като сега се колебае около 4.8%. Тази цялостна промяна на лихвения пейзаж означава забележително увеличение с 1 процентен пункт от края на юни.

Вследствие на това компаниите са изправени пред по-високи разходи по заеми, домакинствата се борят с по-обременителни заеми за автомобили, а банковият сектор се бори с хаотичен отлив на депозити, тъй като инвеститорите прехвърлят средства към сметки на паричния пазар. Освен това лихвите по 30-годишните ипотечни кредити са на път да надхвърлят 8%, което утежнява и без това високите разходи за придобиване на жилище.

Тази промяна има международни последици, включително по-скъпи и по-малко надеждни възможности за финансиране, и поставя Япония пред предизвикателствата да се ориентира в един все по-неустойчив режим на парична политика.

Движеща сила за това безпорядъчно покачване на доходността е признанието, че повишените лихвени проценти на Федералния резерв ще се запазят, съчетано с необходимостта от усвояване на значително предлагане на държавни облигации поради значителните бюджетни дефицити.

Повишените цени на петрола, устойчивото търсене, съкращаването на производството от страна на ОПЕК+ и намаляващите запаси допълнително засилват опасенията, което може да доведе до по-широк инфлационен натиск.

Тези тенденции са пагубни както за икономиката, така и за финансовите пазари, като потискат растежа и засилват призрака на стагфлацията. Рисковете за финансовата стабилност са големи, особено що се отнася до лихвените несъответствия в някои банки, нуждите от рефинансиране на други финансови субекти и потенциала за кредитни сътресения.

Докато пазарите бързо се адаптират към по-високите лихвени проценти, реалната икономика е в начален етап на приспособяване, което е сигнал за предстоящ неспокоен път.

Освен това нежеланието на Федералния резерв да признае променения икономически пейзаж и да адаптира съответно политиките си е повод за безпокойство.

Миналата година пазарите се съсредоточиха върху борбата на централните банки с неблагоприятната инфлационна реалност. През тази година пазарите усвояват голямата вероятност за трайно повишаване на лихвените проценти, което засилва натиска за свиване на икономиката.

Както уместно отбеляза един от управителите на Фед, ключовият въпрос сега не е дали ще има допълнително увеличение на лихвените проценти през тази година, а по-скоро колко дълго трябва да се задържат лихвите на достатъчно рестриктивно равнище, за да се постигнат целите им.

Ако дисфункцията на Конгреса се запази и Фед се забави с корекциите на политиката, промяната в икономическата динамика на САЩ ще се окаже предизвикателство както за вътрешната, така и за световната икономика.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.