НАЧАЛО Други

Разширяването на БРИКС: Всичко, което трябва да знаете

септември 5, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Разширяването на БРИКС: Всичко, което трябва да знаете

По време на 15-ата среща на върха, проведена в Йоханесбург между 22 и 24 август, блокът БРИКС реши да покани шест нови държави членки да се присъединят към съюза.

Присъединяването на Саудитска Арабия, ОАЕ, Аржентина, Египет, Иран и Етиопия е насрочено за 1 януари 2024 г. Очаква се то да доведе до значително увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) по паритет на покупателната способност (ППС) в рамките на БРИКС, който сега представлява над една трета от световната икономика.

В резултат на това алиансът вече владее по-голяма част от световната икономика чрез износа, особено на суров петрол и природен газ. Следователно БРИКС в крайна сметка може да окаже значително влияние върху вноса на западен петрол и избора на валута за търговските транзакции, като евентуално въведе нови или местни валути.

Към септември 2023 г. разширената коалиция на БРИКС, по отношение на БВП на база ППС, представлява значителен дял от 37.3 % от общата световна икономика, надхвърляйки границата от една трета.

Очаква се тази цифра да нарасне още повече през следващите години. Освен това географското пространство на страните от БРИКС вече обхваща 48.5 милиона квадратни километра, което е приблизително 36 % от повърхността на Земята.

Що се отнася до населението, Алиансът се състои от 3.6 милиарда души, което представлява 45% от световното население. БРИКС има и значително икономическо влияние, като владее 30% от световната икономика и най-голям дял от световните пазари на петрол – 42%.

Общият БВП на БРИКС в момента възлиза на $31.75 трилиона, надминавайки БВП на САЩ, който към септември 2023 г. възлиза на $25.5 трилиона.

Също така прогнозите сочат, че до 2050 г. БВП на новоразширения алианс БРИКС потенциално може да достигне 50% от световната икономика. 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.