НАЧАЛО Други

Каква част от световните ресурси контролира БРИКС

септември 4, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Каква част от световните ресурси контролира БРИКС

След 15-ата среща на върха, проведена в Йоханесбург миналия месец, БРИКС се превърна от група от 5 държави в съюз от 11 членове.

Новите участници в тази коалиция са Саудитска Арабия, ОАЕ, Аржентина, Египет, Иран и Етиопия. Този разширен консорциум на БРИКС вече има значително влияние, като владее 30 % от световната икономика и представлява 46 % от световното население. Влиянието им е на път да нарасне значително през следващите години, като може да повлияе на световните политики.

Освен това с включването на Саудитска Арабия, ОАЕ и други значими държави, произвеждащи петрол, разширената група БРИКС вече контролира 42 % от световните доставки на петрол.

Към края на август 2023 г. БВП на страните от БРИКС възлиза на $31.75 трилиона. Прогнозите на Bloomberg сочат, че до 2050 г. БВП на БРИКС може да представлява половината от световната икономика, докато настоящият БВП на САЩ възлиза на $25.5 трилиона и изостава с $5.25 трилиона.

Ето разбивка на това какъв процент от стоките е контролирана от групата БРИКС:

  • 75 % от мангана в света
  • 50 % от световните запаси от графит
  • 28 % от световните запаси от никел
  • 10 % от медта

В случай че БРИКС започне да извършва търговски разплащания в алтернативна валута, разпространението на щатския долар в транзакциите между държавите членки може да намалее. Това може да окаже натиск върху икономиката на САЩ, тъй като доларът може да срещне по-малко възможности за финансиране на дефицита си.

Белият дом трябва спешно да създаде нови рамки за взаимодействие с БРИКС, тъй като традиционният световен ред е изправен пред потенциални сътресения.

Един нов световен ред, доминиран от БРИКС и други нововъзникващи държави, може да заеме централно място.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Каква част от световните ресурси контролира БРИКС”
  1. Das Reich SS,

    Този футболен отбор всява само смях и никой не ги взема на сериозно. Само вижте всички държави. Една ТОТАЛНО ФАЛИРАЛА без шанс да изплува+ още 5 които са на косъм. Чалмите ще ги суркат но до време. А самите те усещат че петрола им все по малко ще се търси след бързото навлизане на зелените енергии. Те за това се записаха в сектата. Не ми се влиза в големи подробности, но НАЙ ВАЖНОТО В СЛУЧАЯ С ТЕЗИ “МЕГА ИКОНОМИКИ”Е ОГРОМНИЯ ПРОЦЕНТ НА ГЛАДУВАЩИ И БЕДНОТИЯТА . ПРОВЕРКА НАПРАВЕТЕ И ЩЕ СЕ СМАЕТЕ,. Само в Индия над 800 000 000 нямат течаща вода и 400 000 000 ток. Нали щяха да плащат с техните валути, какво стана? Май много бързо разбраха че с вестниците им никой няма да търгува.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.