НАЧАЛО Други

Европа e изправена пред двойна криза: Ще има ли рецесия?

септември 4, 2023 13:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европа e изправена пред двойна криза: Ще има ли рецесия?

Понастоящем Европа е изправена пред "двойна криза", както заяви европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони.

Той коментира този въпрос в неотдавнашно интервю за CNBC и изрази убеждението си, че Европа може да преодолее тези предизвикателства, без да изпадне в рецесия.

Двойната криза се състои от два основни компонента: геополитическите последици, произтичащи от нахлуването на Русия в Украйна, и последвалите икономически последици, засягащи Европа, с особен акцент върху Германия. 

Първоначално имаше опасения за значителен икономически спад вследствие на тази криза. Оттогава обаче Европа диверсифицира енергийните си източници и въведе мерки за облекчаване на тежестта върху потребителите, изправени пред повишени разходи за енергия.

През 2022 г. еврозоната постигна темп на растеж от 3.5 %, като прогнозите на Международния валутен фонд са за растеж от 0.8 % в еврозоната през настоящата година и 1.4 % през 2024 г.

Джентилони подчерта, че през 2022 г. Европа е изпреварила както САЩ, така и Китай по отношение на икономическия растеж. Макар да призна забавянето на икономическата активност от края на 2022 г., той твърди, че то не трябва да се класифицира като рецесия и изрази увереност в способността на Европа да избегне такава.

Съществено препятствие пред Европа е постигането на “енергийна независимост” – въпрос, който Джентилони изрично подчерта.

На 11 септември се очаква Европейската комисия да публикува актуализирани икономически прогнози за региона, които ще дадат представа за развиващия се икономически пейзаж.

Неотдавнашните данни обаче породиха безпокойство, като през август европейската бизнес активност се сви, достигайки най-ниското си ниво от ноември 2020 г. насам. 

Инфлацията, макар и с умерени темпове, остана на стабилно ниво от 5.3% през август, надхвърляйки целта на Европейската централна банка от 2%.

В обобщение, забележките на Джентилони хвърлиха светлина върху сложните предизвикателства пред Европа, особено по отношение на енергийната зависимост и нейните последици за инфлацията. Въпреки това той запазва оптимизма си относно способността на Европа да се справи с двойната криза, без да изпадне в рецесия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.