НАЧАЛО Биткойн

Провал ли е Биткойн стратегията на Майкъл Сейлър?

октомври 20, 2022 16:21 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Провал ли е Биткойн стратегията на Майкъл Сейлър?

Биткойн максималистът Майкъл Сейлър написа вчера в Twitter: "Биткойн е сърцето на планетата Земя".

Майкъл Сейлър е много популярен в крипто общността и често се застъпва за Биткойн (BTC) и разпространява информация за неговите предимства. Но истинското доказателство за увереността на Сейлър във водещата криптовалута се вижда в баланса на MicroStrategy – софтуерната компания, на която той е съосновател.

Според доклад на Fortune Майкъл Сейлър може да е рискувал платежоспособността на софтуерната компания, като е направил голям залог на Биткойн.

Преходът на MicroStrategy от софтуер към Биткойн

През август 2020 г. Сейлър, тогава главен изпълнителен директор на фирмата, решава, че трябва да се направи инвестиция в Биткойн като хедж срещу инфлацията. Оттогава той не е поглеждал назад.

Със Сейлър начело, MicroStrategy придобива повече от 129,000 BTC. Това придобиване беше финансирано чрез четири дългови сделки на стойност $2.4 милиарда, три предлагания на облигации, един маржин заем и предлагане на акции на стойност $1 милиард.

През август Сейлър обяви, че се оттегля от ролята си на главен изпълнителен директор. Натрупването на BTC обаче не спря. Последната покупка на Биткойни на стойност $6 милиона доведе до увеличаване на общите наличности на компанията до 130,000 BTC на текуща стойност от $3.406 милиарда.

И така, какво се е случило оттогава? На 13 октомври BTC поевтиня до $18,300, което е най-ниското му ниво от почти две години насам. Тук нещата станаха леко неудобни за MicroStrategy. Дълговите задължения на компанията означаваха, че цената на Биткойн трябва да се задържи над границата от $18,500 (средната им цена на покупка), което би оправдало притежаването на активи срещу нейния дълг от $2.4 милиарда.

Понижението на Биткойн се изрази в загубата на $26 милиона от инвестицията на компанията. Освен това подобен спад в цената на BTC прави безполезна и продажбата на акции на компанията на стойност $1 милиард.

MicroStrategy ще трябва да започне да изплаща дълга си след 17 месеца. До декември 2025 г. фирмата ще трябва да изплати $885 милиона от дълга и да изплати цялата сума до началото на 2027 г.

Като се има предвид, че Сейлър е увеличил дела на фирмата в BTC, като е използвал значителен ливъридж, финансовото ѝ състояние до голяма степен зависи от възстановяването на цената на флагманската криптовалута.

Бичият аргумент за MicroStrategy

Основният софтуерен бизнес на компанията не успява да генерира достатъчно парични потоци. Макар че приходите от този поток не бяха впечатляващи преди покупките на Биткойн от компанията, в ерата след Биткойн финансовите показатели на компанията се влошиха още повече.

Годишните лихви от $46 милиона, които фирмата на Сейлър трябва да плаща за дълговете си, не допринасят за облекчаване на финансовото състояние.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Тези три алткойна са добре позиционирани – Altcoin Sherpa


Въпреки това, с пазарна капитализация от $2.2 милиарда, компанията може да се похвали с впечатляващо съотношение в сравнение със скромния си годишен свободен паричен поток.

Ако увеличим мащаба и разгледаме представянето на акциите на MicroStrategy (MSTR) от август 2020 г. насам, може да се види увеличение с повече от 75%. Когато се сравнява с S&P 500 или дори със златото, представянето на MSTR не е нищо друго освен впечатляващо.

Разговорът за приходите на компанията за Q3 е организиран за 27 октомври. Оповестените тогава данни ще дадат допълнителна представа за финансовото й състояние.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Неактивен от 10 години Биткойн адрес се събуди и прехвърли милиони долари

След десетилетие на спящ режим беше прехвърлено значително количество Биткойн токени от портфейл на нов адрес, на обща стойност около $37.8 милиона, което се равнява на 1432.93 BTC.

юни 8, 2023 18:30 1 мин. четене

Биткойн: Анализатор предупреждава за предстоящ срив – ето защо

Популярен крипто анализатор направи прогноза за бъдещето на Биткойн, като въз основа на мечи сигнал предположи значителен спад.

юни 8, 2023 7:00 2 мин. четене

Биткойн: Топ китовете продължават да трупат BTC

Платформата за крипто анализи Glassnode съобщи, че най-големите притежатели на Биткойн (BTC), които не държат активите си на борси, активно са трупали криптовалутата през последния месец и половина. 

юни 7, 2023 13:59 2 мин. четене

Биткойн, Етериум и Solana предизвикват вълнение на крипто пазара

Според анализатор, страхът от пропускане или FOMO потенциално може да доведе до активизиране на “дребните” търговци в Биткойн сектора (BTC).

юни 6, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.