НАЧАЛО Други

Прогноза за златото през 2024 година от пазарен експерт

18.12.2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Прогноза за златото през 2024 година от пазарен експерт

Потенциалът на златото да задмине цветните метали през 2024 г. набира скорост, както се вижда от прозренията на Майк Макглоун, старши стратег по суровините в Bloomberg Intelligence.

Благородният метал демонстрира устойчивост, което подсказва за възможно засилване на доминацията му през следващата година на фона на опасенията за икономически спадове.

Макглоун наскоро подчерта развиващата се динамика между индустриалните метали и златото. Забележително е, че той наблегна на дивергенцията, наблюдавана през миналата година, когато отслабването на цветните метали контрастираше с възхода на златото. Това разминаване може да се засили, особено ако “политиката на Федералния резерв се превърне в надежден индикатор“, предположи стоковият стратег.

През годините се е очертал модел, при който съотношението на Bloomberg Industrial Metals Spot Subindex към златото има тенденция да се разширява по време на затягане на паричната политика и да се свива по време на нейното облекчаване – тенденция, която Макглоун извежда от наблюденията от 1991 г. насам.

Този споделен анализ предлага прозрения за настоящия пазар на метали. Съотношението на цветните метали към златото понастоящем остава забележително ниско, като едва надхвърля най-ниската точка от 2020 г. Въпреки че през март Фед намекна за потенциално намаляване на лихвените проценти, индикациите сочат, че усилията на централните банки за стимулиране на икономиката може да се сблъскат с по-нататъшно забавяне.

Очертаващата се перспектива за глобална рецесия може да накара централните банки да обмислят облекчаване на политиките като средство за защита. Ефективността на подобни мерки обаче остава несигурна и може да бъде свързана със значителни забавяния. Макглоун последователно подчертава този момент, като често се позовава на Биткойн (BTC) като водещ индикатор.

Старши стоковият стратег прогнозира, че златото ще достигне $3,000 за тройунция през 2024 г., като същевременно изразява мечи настроения по отношение на Биткойн и акциите.

Като цяло, Макглоун клони към предпазлива перспектива. Въпреки устойчивостта, наблюдавана във фискалния пейзаж на САЩ, той предполага, че относително слабото представяне на индустриалните компании спрямо златото означава по-широки икономически предизвикателства.

Изглежда, че златото е готово да блесне в условията на несигурност, сигнализирайки за привлекателност на сигурно убежище, което може да засенчи индустриалните метали през 2024 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

25.02.2024 9:00 2 мин. четене

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

25.02.2024 7:00 1 мин. четене

Полицията в Хонконг разкри схема за пране на пари за близо $2 милиарда

Властите в Хонконг разкриха, че са разбили значителна глобална схема за пране на пари, като са използвали конвенционалната банкова система, за да изперат около $1.8 милиарда.

24.02.2024 21:00 1 мин. четене

Кога може да се очаква края на бичия пазар на акциите

Неотдавнашният скок в цените на акциите, който често се приписва на вълнението около изкуствения интелект (AI), има по-дълбоки корени.

24.02.2024 18:55 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.