НАЧАЛО Биткойн

Инвестиции по време на рецесия – Биткойн или злато?

18.12.2023 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инвестиции по време на рецесия – Биткойн или злато?

Когато се повдигне темата за потенциална рецесия, често се появяват сравнения между златото и Биткойн, особено във връзка с потенциалното одобрение на спот Биткойн ETF.

Докато много от основните медии говорят за възможен плавен икономически спад, някои финансови институции и експерти поддържат по-предпазлива гледна точка.

VanEck, компания за управление на инвестиции, очаква, че икономиката на САЩ може да навлезе в рецесия през първото тримесечие, което може да предшества очакваното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. Различни индикатори, като по-широкообхватно забавяне на стоките и заетостта, проблеми с акциите на дребно и по-силно изразена обърната крива на доходността, предполагат предстоящо забавяне на икономическия растеж.

Очаква се макроикономическите условия да доведат до повишаване на цената на златото, както заяви Джоузеф Каватони от Световния съвет по златото. Той смята, че златото ще процъфтява във времена на пазарна несигурност и риск. Освен това нарастващият брой централни банки, които диверсифицират дейността си от щатския долар към златото, може да стимулира търсенето му. Геополитическото напрежение също играе важна роля за тази тенденция.

Каватони подчерта, че въпреки последните колебания в техническите показатели на златото, представянето му през следващите месеци вероятно ще бъде повлияно от макроикономически фактори. Въпреки че активът наскоро достигна исторически връх от $2,150 за тройунция, последвалият натиск от продажби тласна стойността му надолу.

Ако златото се стабилизира, има потенциал да пробие нивата около $1,990 и $2,010. По-нататъшният натиск от продажби обаче може да доведе до понижаване на цената му под 200-дневната проста плъзгаща се средна стойност от $1,950, което да я понижи до $1,930.

Що се отнася до Биткойн, VanEck прогнозира, че одобрението на борсово търгуваните фондове ще подкрепи цената му в посока 2024 г. С очакваните притоци от $2.4 милиарда в рамките на едно тримесечие, Биткойн може да остане над $30,000 през първото тримесечие, служейки като значителен инвестиционен актив.

Освен това финансовата компания предвижда Биткойн да спечели пазарен дял от златото, особено след като избирателите в САЩ станат по-наясно с обезценяването на валутата поради увеличеното парично предлагане. Те прогнозират, че ETF-ите ще станат свидетели на значителен приток от $40.4 милиарда през първите две години от листването им.

По същество, ако рецесията стане реалност, одобренията на Биткойн ETF могат да противодействат на ефектите от увеличеното парично предлагане от страна на Фед. От друга страна, при сценарий на тежък икономически спад в САЩ златото може да се възползва от намаляването на лихвените проценти, ако централните банки предпочетат да държат злато пред щатския долар, според Каватони.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Прогноза за Биткойн: $120,000 на хоризонта, но може да има корекция преди това

Анализаторът на CryptoQuant MAC.D прогнозира предстоящ възходящ ръст на Биткойн (BTC), който може да достигне до $120,000.

05.03.2024 6:00 2 мин. четене

Биткойн проби $67,000: Ще има ли рекорд преди халвинга?

Биткойн (BTC) продължава да очертава нова траектория, докато се приближава към априлското си халвинг събитие, като в началото на търговията в понеделник водещата криптовалута се покачи дори над $67,000 и сега се доближава до историческия си връх от $69,000 още повече.

04.03.2024 19:31 1 мин. четене

3 причини защо институциите искат да купуват Биткойн на всяка цена

По-рано тази година BTC отбеляза забележителен ръст от близо 50%, до голяма степен благодарение на дебюта на борсово търгуваните фондове за Биткойн (ETF).

04.03.2024 19:00 2 мин. четене

Кои ще са най-добрите крипто акции през следващите години

През 2022 г. и 2023 г. пазарът на криптовалути преживя период на затишие поради високите лихвени проценти, но напоследък отново показва признаци на затопляне.

04.03.2024 16:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.