НАЧАЛО Други

Прогноза за пазарите през 2024 г. от Goldman Sachs

ноември 14, 2023 18:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Прогноза за пазарите през 2024 г. от Goldman Sachs

Наскоро от Goldman Sachs изразиха мнение, че вероятността за рецесия в САЩ през следващата година е 15%, като същевременно очакват няколко благоприятни фактора, които да стимулират глобалния растеж и инвестициите.

Стратезите на банката, ръководени от Ян Хациус, изразиха оптимизъм, като според смият Хациус световните икономики са надхвърлили дори оптимистичните прогнози през цялата 2023 г.

В перспектива до 2024 г. Goldman Sachs предвижда окончателно отдалечаване от ерата след глобалната финансова криза, характеризираща се с ниска инфлация, нулеви основни лихвени проценти и отрицателна реална доходност.

Хатциус подчерта, че годините след глобалната криза често са изглеждали като неизбежно развитие към намаляваща глобална доходност и ниска инфлация, като в разказа са доминирали термини като “капан на ликвидността” и “секуларна стагнация“.

Стратезите твърдят още, че законодателите са приключили ерата на политиките на лесните пари. Преходът към по-високи лихвени проценти обаче се сблъска с предизвикателства, изразяващи се в повишената волатилност на фондовия пазар, бързото затягане на финансовите условия и забележителното нарастване на броя на “зомби” корпорациите, изправени пред финансови затруднения.

В обобщение, от Goldman Sachs остават предпазливи оптимисти по отношение на глобалните икономически перспективи, очаквайки отклонение от обстановката след глобалната финансова криза.

Подчертава се още устойчивостта, демонстрирана от икономиките в световен мащаб през 2023 г., но се отчитат и предизвикателствата, свързани с преминаването към по-високи лихвени проценти, което намира отражение в пазарните колебания и корпоративната уязвимост.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.