НАЧАЛО Други

Китай срещу САЩ: Коя от двете икономики ще бъде лидера в бъдеще?

ноември 14, 2023 13:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай срещу САЩ: Коя от двете икономики ще бъде лидера в бъдеще?

Въпросът дали китайската икономика ще надмине американската е сложен и многостранен, като зависи от различни икономически, геополитически и обществени фактори.

Към настоящия момент Китай е втората по големина икономика в света. Фокусът на страната върху индустриализацията, експортно ориентирания растеж и технологичния напредък я тласна напред.

Няколко предизвикателства обаче, сред които застаряващото население, опасенията за околната среда и нуждата от възстановяване на икономическия баланс, могат да представляват пречка за устойчивия растеж.

От друга страна, Съединените щати продължават да бъдат световна икономическа сила със силно диверсифицирана и технологично напреднала икономика. Въпреки че са изправени пред свои собствени предизвикателства, като неравенство в доходите и политически разделения, САЩ разполагат със стабилна иновационна екосистема, динамичен пазар на труда и история на адаптивност. 

Резултатът ще зависи от начина, по който двете нации ще се справят с тези предизвикателства и ще се възползват от силните си страни. Геополитическата динамика, търговските политики и глобалните икономически условия също ще играят ключова роля при формирането на относителните позиции на двете икономики.

Предвиждането на бъдещето на китайската и американската икономика изисква внимателно разглеждане на променящите се обстоятелства. Въпреки че Китай демонстрира впечатляващ растеж, надминаването на САЩ е свързано с преодоляване на значителни пречки и несигурност.

Глобалният икономически пейзаж е динамичен, а промените в силата и влиянието зависят от множество фактори. Окончателната траектория ще зависи от това как двете държави стратегически управляват своите икономически политики, технологични иновации и глобални отношения през следващите години.

Дерек Ножица, старши научен сътрудник в Американския институт за предприемачество, е на противоположно мнение по отношение на идеята, че Китай ще надмине Съединените щати. Според него поради несигурността, свързана с номиналния БВП, темпът на инфлацията в САЩ се превръща в решаващ фактор. Като се има предвид контролът на Китай върху обменния курс юан/долар, ако инфлацията в Америка надхвърли нивата, наблюдавани през 2010 г., и Китай продължава да не желае поскъпване на юана спрямо долара, постигането на по-висок номинален БВП на САЩ изглежда вероятно.

От друга страна, той очаква икономическият растеж на Китай да продължи да се забавя. Тенденцията към намаляване на растежа, започнала през 2011 г., се очаква да продължи, докато китайската икономическа експанзия изостане от тази на САЩ.

Той изтъкна, че макар подобряването на икономическите политики потенциално би могло да помогне на Китай да поддържа растежа над фрикционните равнища за продължителен период от време, на хоризонта няма индикации за такива политики, а това е така от поне 15 години. 

Дори при подобрени политики Китай може за кратко да заеме първото място, преди демографските предизвикателства да станат непреодолими. При по-правдоподобния сценарий, при който Китай се придържа към съществуващите си икономически политики, изпреварването на Съединените щати изглежда малко вероятно.

Джефри Франкел, професор по формиране на капитала и растеж в Харвардското училище “Кенеди“, е съгласен с идеята, че изпреварването може да се случи. Той представи и потенциален сценарий, който включва временно надвишаване на БВП на Китай над този на САЩ (дори в номинални обменни курсове), но тази промяна може да бъде краткотрайна, тъй като ниският ръст на населението на Китай в крайна сметка може да обърне класацията по размер.

Луис Мартинес, доцент в Чикагския университет вярва, че като се имат предвид тенденциите на растеж на двете страни през последните 40 години, е трудно да не се смята, че Китай ще се превърне в най-голямата икономика в света. 

Според него обаче остава неясно дали източниците на растеж, които подкрепиха китайския просперитет през предходните десетилетия, ще продължат да го правят. Освен това официалната икономическа статистика не бива да се приема за чиста монета, поради което не е ясно дали и кога китайската икономика ще надмине по размер тази на САЩ.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.