НАЧАЛО Други

Прогноза за пазарите на петрол – какво да очакваме?

26.02.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Прогноза за пазарите на петрол – какво да очакваме?

Миналата седмица промените на пазара на суров петрол бяха силно повлияни от дискусиите около лихвените политики на Федералния резерв на САЩ.

Цените се понижиха с близо 3%, рязък контраст с печалбите от предходната седмица. Това до голяма степен се дължи на коментари, направени от управителя на Фед Кристофър Уолър, намеквайки за потенциално забавяне на намаляването на лихвените проценти с поне два месеца. Подобни спекулации породиха опасения относно задаващото се икономическо забавяне, което неизбежно може да повлияе на търсенето на петрол.

През предходната седмица фючърсите на лекия суров петрол достигнаха $76.49, отбелязвайки значително понижение.

Устойчивост на фона на икономическа несигурност

Въпреки несигурността в паричната политика пазарът на петрол показва устойчивост. Анализът на пазарът предполага силно търсене, като потреблението на петрол е нараснало с 1.7 милиона барела на ден до 21 февруари. Повишените пътувания в Китай и Европа са допринасящи фактори, показващи известна изолация на пазара от икономически тревоги и високи лихвени проценти.

Геополитическа динамика и рискове при доставките

Геополитическото напрежение продължава да бъде важен фактор. Продължаващите преговори в Париж за прекратяване на огъня по отношение на палестинския конфликт предлагат искрица надежда за намаляване на регионалното напрежение. Въпреки това продължават опасенията относно дейностите в Червено море, особено тези, включващи подкрепяните от Иран бунтовници хути близо до Йемен. Такива напрежения обикновено тласкат цените на петрола нагоре поради свързаните с тях рискове при доставките.

Тенденции в производството на петрол в САЩ и броя на платформите

Петролната индустрия в САЩ отбеляза значително увеличение на броя на сондажите, най-значителното от ноември насам, което сигнализира за потенциален ръст на бъдещия добив. При текущия брой на 503 платформи има забележима промяна към увеличаване на местното производство на петрол, фактор, който вероятно ще повлияе на бъдещите пазарни тенденции.

Прогноза за петрола

През следващата седмица вниманието ще бъде насочено към няколко ключови фактора. Решенията на Федералния резерв относно лихвените проценти ще останат фокусна точка с потенциални последици за икономическия растеж и търсенето на петрол. Глобалното търсене, особено от Китай и Европа, ще даде представа за устойчивостта на пазара. Геополитическите събития, особено в Близкия изток, ще продължат да предизвикват безпокойство, като всяка ескалация или деескалация ще повлияе на възприемането на риска от доставките. И накрая, тенденцията в производството на петрол в САЩ, както е посочено от броя на сондажите, ще бъде от решаващо значение при оценката на бъдещите сценарии за доставки.

В заключение, докато нестабилността на пазара може да продължи, силните сигнали за търсене и геополитическите рискове предполагат потенциални възходящи тенденции в цените на петрола. Търговците трябва да останат бдителни, тъй като тези фактори формират краткосрочните пазарни движения.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Криптовалутите се разрастват два пъти по-бързо от интернет

Главният изпълнителен директор на Real Vision, Раул Пал, изрази оптимизъм относно бъдещето на криптовалутите във финансите, предвиждайки значителни темпове на приемане, надхвърлящи дори растежа на интернет.

18.04.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.