НАЧАЛО Други

БРИКС: Златото е новото оръжие за борбата срещу долара

09.03.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Златото е новото оръжие за борбата срещу долара

Продължаващата борба с инфлацията през последните години силно ангажира икономиката на Съединените щати.

Въпреки че Федералният резерв изразява оптимизъм за ситуацията, тази гледна точка не се споделя повсеместно в световен мащаб. Забележително е, че на фона на усилията на страните от БРИКС да намалят зависимостта си от долара различни централни банки укрепват защитата си, като увеличават златните си резерви.

През изминалата година се наблюдава забележителен ръст в натрупването на златни резерви, обусловен главно от желанието за диверсификация. По-конкретно държави като Китай, Германия и Турция поеха водеща роля във възприемането на глобална стратегия за защита на активите си от уязвимостта на щатския долар. Подобна проактивна позиция може да се окаже изгодна, особено в случай на най-лошия сценарий за САЩ.

Златото се превърна в сигурен актив за много инвеститори, особено през последните месеци, когато стойността на долара се колебаеше. Тези настроения все повече се отразяват от редица държави, тъй като процесът на дедоларизация набира скорост в световната икономика, особено очевиден през 2024 г.

Икономическият алианс БРИКС се изказва за намаляване на зависимостта си от щатския долар – мнение, отразено от разширяващото се членство в него. Вследствие на това централните банки по света използват златните си резерви като защита срещу долара на фона на тези колективни действия на държавите от БРИКС.

С намаляването на притежаваните от ETF активи цената на златото в долари се повишава.

През последните месеци Китай, Германия и Турция предимно възприеха тази стратегия, стремейки се да подкрепят златото като материален актив за диверсификация на портфейлите си, което е особено важно за страните с обтегнати отношения със САЩ.

Надвисналата заплаха от санкции и крехкото състояние на американската икономика, допълнено от дълговата криза на стойност $34 трилиона, предоставят убедителни причини за проучване на алтернативни ценни активи. Постоянно големият фискален дефицит на Съединените щати допринесе значително за настоящите им инфлационни предизвикателства. Като отчитат тези фактори, много държави дават приоритет на диверсификацията в своето планиране – тенденция, която става все по-очевидна през последните месеци.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ и Китай може да има тежки последици за глобалната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) призова правителствата на САЩ и Китай да предприемат действия за справяне с рязкото увеличаване на дълговете си, като предупреди за потенциални дълбоки последици за световната икономика и лихвените проценти, плащани от други държави.

18.04.2024 17:00 2 мин. четене

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: Златото е новото оръжие за борбата срещу долара”
  1. Бай Милен,

    Какви са механизмите за поддържане стойността на $ – ра, при толкова голям държавен дълг? Спекулативен фондов пазар??? Те си знаят!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.