НАЧАЛО Други

Продължава ли Китай да разчита на технологията за изкуствен интелект на САЩ?

11.05.2024 2:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Продължава ли Китай да разчита на технологията за изкуствен интелект на САЩ?

Напредъкът на Китай в областта на технологиите за изкуствен интелект (AI) е значим, но той все още е изправен пред значителни предизвикателства и ограничения, особено в сравнение с ChatGPT на OpenAI и други напреднали западни AI модели.

Китайските компании наистина са постигнали напредък в разработването на генеративни AI чатботове, след като са получили достъп до технологии като ChatGPT чрез прокси сървъри и VPN мрежи.

Въпреки това все още има разлика между китайските AI технологии и възможностите на модели като ChatGPT, главно поради ограничения достъп до данни, особено до данни на английски език, които са от решаващо значение за обучението на усъвършенствани AI модели

Едно от предизвикателствата пред Китай е достъпът до AI модели със затворен код и усъвършенствани графични процесори, като ограниченията са наложени от компании като Nvidia и AMD. Въпреки тези предизвикателства Китай полага усилия да ги преодолее.

По отношение на софтуера те разчитат на AI модели с отворен код, като например моделите Llama LLM на Meta, с известен успех, въпреки че е имало случаи на спорове относно произхода на някои такива модели. Що се отнася до хардуера, компании като Huawei водят усилията за разработване на собствени AI чипове, конкурирайки се със западни партньори като Nvidia.

Въпреки това Китай все още има да извърви дълъг път, за да настигне западните AI технологии. Създаването на усъвършенствани модели за изкуствен интелект изисква достъп до обширни масиви от данни и сложни алгоритми за обучение – области, в които Китай изостава. В резултат на това Китай продължава да разчита на западните технологии за разработване на AI, поне в краткосрочен план.

В обобщение, въпреки че Китай е постигнал напредък в областта на AI технологиите, страната все още е изправена пред значителни предизвикателства по отношение на достъпа до данни и хардуер. Те работят за разработване на вътрешни решения, но засега остават зависими от западните технологии.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance разкри инвестиция в децентрализирана борса от втори слой

Подразделението за рисков капитал на водещата по обем на търговия борса за криптовалути в света представи нова инвестиция в протокол за децентрализиран обмен (DEX).

22.05.2024 23:00 2 мин. четене

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Министър-председателят на Япония призовава за реформи на капиталовите пазари

В сряда японският министър-председател Фумио Кишида направи публично обръщение, насочено към привличане на чуждестранни инвестиции, като обеща по-нататъшни реформи на капиталовите пазари и се застъпи за управлението на активи по време на реч пред събрание на глобални инвеститори в Токио.

22.05.2024 20:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.