НАЧАЛО Други

Проблемите за икономиката на Китай не спират

ноември 8, 2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Проблемите за икономиката на Китай не спират

Износът на Китай спада за шести пореден месец, което засилва натиска върху Пекин да стимулира вътрешните разходи на фона на повишаването на лихвените проценти в световен мащаб и геополитическото напрежение в Украйна и Близкия изток.

През октомври китайският износ спадна с 6.4% до $275 милиарда спрямо предходната година, надхвърляйки очакванията на икономистите. Този спад отразява потиснатото глобално търсене на китайски продукти, повлияно от по-бавния растеж и по-високите разходи по заемите. Южна Корея и Тайван, наред с други азиатски експортни сили, също отчетоха слаби продажби в чужбина.

Международният валутен фонд (МВФ) предвижда забавяне на световния икономически растеж поради агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на централните банки. Китай ще трябва да разчита на вътрешни източници на растеж, за да поддържа икономиката си до 2023 г. и 2024 г.

Инвестициите в недвижими имоти се свиват, тъй като правителството ограничава спекулативните дейности, което оказва влияние върху потреблението. Мерките за стимулиране, включително облекчените ограничения за покупка на жилища и по-ниските лихвени проценти, доведоха до скромно възстановяване през третото тримесечие. МВФ прогнозира, че растежът на Китай за тази година ще бъде 5.4%.

Последните бизнес проучвания показват предизвикателства, като се наблюдава спад на фабричните поръчки и забавяне на активността в строителството и услугите. Пекин увеличи мерките за стимулиране, като отпусна милиарди за инфраструктурни проекти.

Вносът нарасна с 3%, с което се сложи край на седеммесечния спад, което е сигнал, че мерките за стимулиране на икономиката на Пекин се отразяват положително върху разходите на домакинствата и бизнеса. Икономистите предлагат тези усилия да продължат.

В заключение, въпреки неотдавнашния растеж Китай е изправен пред икономически предизвикателства. Правителството трябва да продължи мерките за стимулиране, за да предотврати забавяне, особено в условията на спад на пазара на недвижими имоти и глобални икономически фактори.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.