Home

Какво ще стане с Биткойн ако Китай вдигне забраната?

05.06.2023 7:00 4мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво ще стане с Биткойн ако Китай вдигне забраната?

Влиянието на Китай върху пазара на криптовалути винаги е било значително, тъй като е една от най-големите икономики в света.

Въпреки това отношенията на страната с криптовалутите са сложни, което налага да се проучат причините за добре известните му забрани и потенциалните последици от отмяната на тези ограничения.

Неотдавнашните индикации предполагат възможна промяна в политиката на Китай, което създава несигурност относно бъдещето на криптовалутите в страната. Резултатът от това решение ще има значителни последици за цялата индустрия в световен мащаб.

История на Китай със забраните на крипто

Китай има история на прилагане на забрани върху криптовалутите. През 2013 г. Китайската народна банка (КНБ) издаде правила, с които забрани на финансовите институции да участват в трансакции с виртуални валути като Биткойн. Тази забрана обаче не направи незаконно купуването, съхраняването или изпращането на криптовалути от китайските граждани.

Тя преди всичко направи достъпа до криптовалути чрез борси по-труден. Първоначалната забрана имаше за цел да забави търговията с Биткойн, която беше станала широко разпространена, като много предприятия, включително известната търсачка Baidu, я приемахнаха като метод на плащане.

През 2017 г., по време на бичия пазар на криптовалути, китайските власти наложиха по-строги разпоредби за търговията с криптовалути, насочени по-специално към първичните предлагания на монети (ICO). ICO, които са дигитални токени, представляващи дялове от собствеността в нови проекти за криптовалути, отбелязаха рязък ръст в търговията.

Много от тези ICO-та обаче се оказаха измами поради липсата на регулация. За да се справи с безумието покрай въпросните ICO, Китай забрани всички платформи, предлагащи ICO, и задължи борсите да възстановят парите на инвеститорите.

През 2021 г. Китай предприе най-строгите си мерки срещу криптовалутите. При цена на Биткойн около $55,000 Държавният съвет на Китай обяви официална забрана за добив на криптовалути.

В резултат на това хеширащата мощност на Биткойн спадна с 50%, а цената му се понижи до приблизително $30,000 през следващите месеци.

Заедно със забраната за добив на Биткойн, китайските регулаторни органи забраниха всякаква търговия и транзакции с криптовалути. Изпращането или приемането на криптовалути като Биткойн и Етериум стана незаконно както за жителите, така и за предприятията. Въпреки това няма конкретни политики срещу притежаването на дигитални активи, което означава, че китайските жители със съществуващи портфейли с криптовалути не нарушават никакви закони.

Защо Китай забрани криптовалутите?

Решението на Китай да забрани криптовалутите е продиктувано от няколко фактора, сред които загриженост за защитата на потребителите поради свързването на криптовалутите с измами и пране на пари, неясния правен статут на дигиталните валути, потенциала за изтичане на капитал, обезценяването на юана, загрижеността за околната среда във връзка с високото потребление на енергия от Биткойн и желанието да се запази контролът върху дигитални валути на централните банки (CBDC) и проектите за метавселена.

Китай активно разработва официална CBDC, наречена “дигитален юан”, а градове като Шанхай инвестират милиарди в национални проекти за метавселена.

Забраната имаше значителни последици за световната криптовалутна индустрия. Много от китайските миньори на Биткойн се преместиха в държави, които в по-голяма степен подкрепят крипто индустрията. Въпреки забраната обаче общият хеширащата мощност на Биткойн продължи да се увеличава в месеците след забраната, като до януари 2022 г. надхвърли нивата отпреди ограниченията.

Освен това през септември 2021 г. в мрежата на Биткойн бяха наблюдавани дейности по добив с произход от Китай, което предполага, че китайските майнинг пулове все още работят тайно.

Ще бъде ли вдигната забраната?

Въпреки че забраната на Китай за криптовалутите не е задушила напълно дейността в сектора, напоследък има признаци, показващи възможна промяна в позицията на страната. Спецификата на тази промяна и нейните резултати обаче все още не са ясни.

Пекин публикува документ, озаглавен “Бяла книга за иновации и развитие на Web3 (2023 г.)”, в която се препоръчва интегрирането на Web3 технологията  като ключов компонент за бъдещия растеж на интернет. Документът, публикуван от Пекинската общинска комисия за наука и технологии, има за цел да утвърди Пекин като глобален център за иновации в областта на дигиталната икономика. В подкрепа на тази инициатива район Чаоян планира да инвестира приблизително $14 милиона годишно до 2025 г. В бялата книга се подчертава ангажиментът на Пекин за засилване на политическата подкрепа и ускоряване на технологичния напредък в Web3 индустрията.

Какво ще стане ако Китай вдигне забраната?

Ако Китай отмени забраната, това би имало значително въздействие върху световния крипто пазар. Като най-населената страна в света и една от най-големите икономики, приемането на криптовалутите от страна на Китай би могло да стимулира търсенето, да повиши цените и да насърчи по-широкото им приемане. То би могло също така да съживи копаенето на криптовалути в Китай, който някога беше основен център за добив.

Отмяната на ограниченията за криптовалутите обаче би могла да доведе до предизвикателства като повишена волатилност на пазара и регулаторни опасения, свързани със защитата на потребителите, прането на пари и финансовата стабилност.

Потенциалното вдигане на забраната за крипто в Китай носи съществени последици за световния крипто пазар, но истинското въздействие ще стане ясно само с по-конкретна информация.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Милиардер счита, че Доналд Тръмп е най-добрият избор за Биткойн потребителите

Все повече финансови експерти, анализатори и изпълнителни директори на технологични компании смятат, че потенциалният втори мандат на Доналд Тръмп е правилният път за Биткойн и криптовалутите като цяло.

18.07.2024 9:00 1мин. четене

Биткойн: Оптимистична прогноза за втората половина на 2024 г.

В неотдавнашна актуализация Майкъл ван де Поуп, известен крипто анализатор, сподели оптимистичната си прогноза за представянето на Биткойн през втората половина на 2024 г.

18.07.2024 8:00 1мин. четене

Бомбастична прогноза за цената на Етериум след старта на търговията с ETF

Мат Хоуган, главен инвестиционен директор в Bitwise Asset Management, прогнозира, че цената на Етериум може да се покачи след старта на Етериум ETF.

17.07.2024 22:00 2мин. четене

Биткойн е готов за трети параболичен скок през настоящия цикъл според експерт

Известният крипто стратег Кевин Свенсън подчерта, че Биткойн (BTC) може да навлезе в третата си параболична фаза в рамките на настоящия пазарен цикъл, като направи сравнение с историческото му представяне през 2017 г.

17.07.2024 18:30 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.