НАЧАЛО Други

БРИКС няма планове да пуска новата валута скоро

юли 6, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС няма планове да пуска новата валута скоро

Новата банка за развитие на страните от БРИКС уточни, че понастоящем няма непосредствени планове за въвеждане на собствена валута.

В интервю за Bloomberg Лесли Маасдорп, вицепрезидент и главен финансов директор на банката, обсъди идеята за алтернативна валута и нейното съответствие с краткосрочните и дългосрочните цели на банката.

Маасдорп заяви, че разработването на каквато и да е алтернативна валута е средносрочна и дългосрочна амбиция, като подчерта, че понастоящем няма предложение за създаване на валута на БРИКС.

Въпреки очакванията около предстоящата среща на върха на БРИКС през август, на която темата за разширяването на алианса и евентуалната валута предизвика значителен интерес, изглежда, че създаването на такава валута не е непосредствен приоритет за блока.

Финансовият директор и вицепрезидент на Новата банка за развитие на БРИКС потвърди, че няма непосредствени планове за пускане на валута. В интервюто за Bloomberg стана ясно, че алтернативната валута не е краткосрочна цел за блока, а е дългосрочна.

Групата БРИКС последователно се стреми да засили влиянието си, за да се противопостави на западното господство. Създаването на Новата банка за развитие имаше за цел да послужи като отговор на Глобалния юг на институции като Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ).

В резултат на това блокът все повече приема използването на национални валути, включително китайския юан, който набира популярност сред държавите членки. Въпреки това Маасдорп спомена, че юанът все още е далеч от постигането на статут на резервна валута.

Маасдорп допълни, че крайното намерение винаги е било да се създаде глобална банка, която да се основава на развиващите се пазари. Освен това банката очаква значителен растеж след предстоящата среща на върха, по време на която блокът има за цел да определи насоки за подкрепа на разширяването. Този план предизвика значителен интерес от страна на редица държави.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.