Home

Предстои тежко лято за инвеститорите на фондовите пазари

20.05.2024 15:30 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Предстои тежко лято за инвеститорите на фондовите пазари

Според експерти от Уолстрийт, интервюирани от Business Insider, инвеститорите се подготвят за предизвикателно лято, като прогнозите са за застой или корекция на пазара през следващите месеци.

Дейвид Морисън, пазарен анализатор в Trade Nation, изрази скептицизъм по отношение на неотдавнашното рали на акциите, при което и S&P 500, и Dow Jones Industrial Average се доближиха до рекордни стойности след по-мекия априлски доклад за инфлацията.

Морисън предупреди, че самото рали създава проблеми за акциите, които вече са с високи цени, което затруднява по-нататъшното нарастване на пазара. Той очаква многократни резки корекции от поне 10% за бенчмарковия индекс, като прогнозира, че той ще завърши годината около 4,500 пункта.

Тази перспектива контрастира с нарастващия оптимизъм сред пазарните бикове, които разглеждат потенциалното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв като положителен катализатор. Въпреки това Морисън смята, че първото намаление на лихвите от страна на Фед може да се забави с още три месеца, което потенциално изключва каквито и да било намаления през това лято или дори през цялата година. Той добави, че едно-единствено високо ниво на инфлацията може да елиминира възможността за намаляване на лихвите през 2024 г.

Уил Макгоф, директор по инвестициите в Prime Capital Investment Advisors, прогнозира, че S&P 500 ще завърши годината приблизително там, където е сега. Той твърди, че акциите вече са скъпи и че Федералният резерв няма убедителна причина да намали лихвените проценти. В исторически план лихвените проценти между 4% и 5% не са довели до рецесия, отбелязва той.

И Морисън, и Макгоф предупредиха, че през втората половина на годината инвеститорите ще бъдат изправени пред множество предизвикателства, които ще попречат на ръста на акциите.

Морисън изтъкна нарастващата вероятност от рецесия в САЩ през следващата година, оценявайки 60% шанс за твърдо приземяване, подобно на 50% прогноза на Фед Ню Йорк за икономически спад в рамките на 12 месеца.

Няколко индикатора за рецесия вече алармираха за икономиката на САЩ. Кривата на доходността на 2 и 10 годишните държавни облигации, която е надежден индикатор за рецесия, е обърната от юли 2022 г. насам, което е сигнал за потенциални предстоящи проблеми, каза Морисън.

Икономическият растеж вече се забавя, като ръстът на БВП се понижи до едва 1.6% през първото тримесечие, а ключови сектори като производството се свиват от няколко месеца.

„Очаквам пазарът да става все по-неспокоен. Инвеститорите трябва да са готови за някои агресивни разпродажби по пътя”, предупреди Морисън.

Макар Макгоф да се съмнява, че ще настъпи рецесия, той очаква повишена волатилност през втората половина на годината, особено във връзка с предстоящите президентски избори през ноември.

Други анализатори също прогнозират неспокойно развитие на акциите, като някои от тях предвиждат срив на пазара до 65%, правейки паралели с предишни финансови балони.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Илон Мъск върна “лазерните очи” на профилната си снимка в X

След като Джо Байдън обяви оттеглянето си от президентската надпревара в САЩ през 2024 г., милиардерът Илон Мъск промени профилната си снимка в X.

21.07.2024 23:09 1мин. четене

Доналд Тръмп с първи коментари след оттеглянето на Джо Байдън

След като Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара, Доналд Тръмп коментира ситуацията чрез телефонно обаждане.

21.07.2024 21:44 1мин. четене

Стана ясно предложението на Джо Байдън за новия президент на САЩ

Джо Байдън реши да не продължава президентската надпревара, а да съсредоточи цялата си енергия върху задълженията си като президент до края на мандата.

21.07.2024 21:20 1мин. четене

ИЗВЪНРЕДНО: Джо Байдън официално се оттегля от президентската надпревара

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат, което изпрати изборите в неизвестна посока.

21.07.2024 20:58 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.