НАЧАЛО Други

Предстои още болка за пазарите – Майкъл Бъри

септември 9, 2022 19:15 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Предстои още болка за пазарите – Майкъл Бъри

Майкъл Бъри - мениджър на хедж фонда Scion Capital - отново предупреждава, че предстои още болка за пазара.

Бъри, който стана известен със залога си срещу жилищния пазар в САЩ, сподели на 7 септември в туит, който той след това изтри. В публикацията той написа следното:

Не, не сме стигнали дъното още.

Следете за провали, после търсете дъното.

Провалът на 2 SPAC ETF-а далеч не е достатъчно.   

Какви ходове е предприел Бъри?

През последните няколко месеца той е много негативно настроен към пазара и пазарните участници обръщат внимание на това. Наскоро той намали риска в портфейла си и предрече още болка за по-широките пазари.

Разпродавайки голяма част от портфейла си, той реши да купи една акция, наречена GEO Group (GEO).

GEO е бивш инвестиционен тръст за недвижими имоти (т. н. REIT), който е специализиран в частни затвори и психиатрични заведения. Миналата година тя се преобразува в С-корпорация, за да увеличи стойността си, запази паричните си потоци за намаляване на задлъжнялостта, направи обратно изкупуване на акции и диверсифицира бизнеса си. По същество това все още е акция за недвижими имоти, подобна на REIT.

Това означава, че хедж фондът на Майкъл Бъри вече е напълно инвестиран в реални активи и държи много пари. Това, което можем да заключим, е, че той не само е много негативно настроен към по-широкия пазар, но и забелязва някои възможности в специализираните реални активи.

Важно е да се има предвид, че инвеститорът е натрупал значително лично богатство, за което е намеквал, че е инвестирано в твърди активи.

Филмът „The Big Short“ излезна 2015 г. и разглежда как Бъри и няколко други инвеститори успяват да видят задаващата се ипотечна криза и да шортнат пазара на недвижими имоти. В края на филма се спомена, че Бъри е силно фокусиран върху инвестирането във вода. В интервю той уточни как прави това:

Това, което ми стана ясно, е, че начинът да инвестираш във вода, е посредством храна. По-точно – отглежда се храна в райони, богати на вода, и се транспортира за продажба в райони, които не са толкова богати на вода. Това е начинът да се преразпределя вода, при който има най-малко триене, и в крайна сметка може да бъде печеливш, което осигурява, че това преразпределения е устойчиво. […]

Земеделската земя с вода на място ще бъде много ценна в бъдеще и аз съм вложил доста пари в нея.

Бъри не е давал достатъчно детайлна актуализация на портфейла си, за да можем да кажем, че продължава да държи тези позиции. От друга страна, земеделската земя е актив, който по принцип се държи дълго време, като често се държи няколко поколения. Това означава, че Бъри вероятно има дългосрочни амбиции за тази инвестиция. В допълнение към това, той няколко път е коментирал устойчивостта на земеделската земя на инфлация, което подкрепя идеята, че вероятно все още държи този актив.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Водещ глобален надзорен орган работи върху крипто стандарти


Предстои абсолютна катастрофа

На 7 септември Бъри сподели списък със сигнали, които търси и които го карат да вярва, че предстои корекция на пазарите. По същество спадовете на криптовалутите, меме акциите и дружествата със специална цел за придобиване (SPAC) бяха градивните елементи на неговия контролен списък.

Освен това сривът през 2000 г. и 2008 г. са в списъка с 2022 г., което може би подсказва, че той вижда подобно катаклизмично събитие до края на тази година.

В контекста на влошените настроения сред инвеститорите пазарните участници се обръщат към експерти като Бъри, и то с основание. Изглежда, че той има талант да открива възможности в мечите пазари, а също и да предсказва кога предстоят големи корекции. 

Убеждението на Бъри, че ще настъпи срив, изглежда е по-силно от всякога. Той е оставил само една акция в портфейла си и е необичайно активен в Twitter, където редовно споделя алармиращи прогнози за фондовия пазар и икономиката през последните няколко месеца. 

Независимо дали предстои срив от типа на 2008 г. или не, инвеститорите е редно да запазят малко пари, за да инвестират в любимите си компании, ако настъпи корекция.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Роджър Вер дължи $20 милиона на Genesis

Роджър Вер обвинен в неизпълнението на задължения към Genesis в размер на $20 милиона.

януари 27, 2023 9:59 2 мин. четене

Coinbase глобени с $3.6 милиона

Coinbase, водещата борса за криптовалути, базирана в САЩ, получи санкция в размер на $3.6 милиона от Нидерландксата централна банка (DNB) за това, че не е получила съответната регистрация, преди да започне да предоставя крипто услуги в страната.

януари 26, 2023 18:00 2 мин. четене

FTX публикува пълен списък на своите кредитори

Публикуван е пълен списък на кредиторите, на които управляваната от Сам Банкман-Фрийд фалирала криптоборса – FTX дължи пари.

януари 26, 2023 12:23 2 мин. четене

Крипто и блокчейн решават ключов проблем, твърди комисар на SEC

Kомисар в Комисията по ценни книжа и борси (SEC), заяви, че след ужасната година участниците в сектора трябва да си спомнят какво всъщност представлява криптовалутата.

януари 26, 2023 11:37 2 мин. четене