НАЧАЛО Други

Предстои още болка за пазарите – Майкъл Бъри

септември 9, 2022 19:15 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Предстои още болка за пазарите – Майкъл Бъри

Майкъл Бъри - мениджър на хедж фонда Scion Capital - отново предупреждава, че предстои още болка за пазара.

Бъри, който стана известен със залога си срещу жилищния пазар в САЩ, сподели на 7 септември в туит, който той след това изтри. В публикацията той написа следното:

Не, не сме стигнали дъното още.

Следете за провали, после търсете дъното.

Провалът на 2 SPAC ETF-а далеч не е достатъчно.   

Какви ходове е предприел Бъри?

През последните няколко месеца той е много негативно настроен към пазара и пазарните участници обръщат внимание на това. Наскоро той намали риска в портфейла си и предрече още болка за по-широките пазари.

Разпродавайки голяма част от портфейла си, той реши да купи една акция, наречена GEO Group (GEO).

GEO е бивш инвестиционен тръст за недвижими имоти (т. н. REIT), който е специализиран в частни затвори и психиатрични заведения. Миналата година тя се преобразува в С-корпорация, за да увеличи стойността си, запази паричните си потоци за намаляване на задлъжнялостта, направи обратно изкупуване на акции и диверсифицира бизнеса си. По същество това все още е акция за недвижими имоти, подобна на REIT.

Това означава, че хедж фондът на Майкъл Бъри вече е напълно инвестиран в реални активи и държи много пари. Това, което можем да заключим, е, че той не само е много негативно настроен към по-широкия пазар, но и забелязва някои възможности в специализираните реални активи.

Важно е да се има предвид, че инвеститорът е натрупал значително лично богатство, за което е намеквал, че е инвестирано в твърди активи.

Филмът “The Big Short” излезна 2015 г. и разглежда как Бъри и няколко други инвеститори успяват да видят задаващата се ипотечна криза и да шортнат пазара на недвижими имоти. В края на филма се спомена, че Бъри е силно фокусиран върху инвестирането във вода. В интервю той уточни как прави това:

Това, което ми стана ясно, е, че начинът да инвестираш във вода, е посредством храна. По-точно – отглежда се храна в райони, богати на вода, и се транспортира за продажба в райони, които не са толкова богати на вода. Това е начинът да се преразпределя вода, при който има най-малко триене, и в крайна сметка може да бъде печеливш, което осигурява, че това преразпределения е устойчиво. […]

Земеделската земя с вода на място ще бъде много ценна в бъдеще и аз съм вложил доста пари в нея.

Бъри не е давал достатъчно детайлна актуализация на портфейла си, за да можем да кажем, че продължава да държи тези позиции. От друга страна, земеделската земя е актив, който по принцип се държи дълго време, като често се държи няколко поколения. Това означава, че Бъри вероятно има дългосрочни амбиции за тази инвестиция. В допълнение към това, той няколко път е коментирал устойчивостта на земеделската земя на инфлация, което подкрепя идеята, че вероятно все още държи този актив.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Водещ глобален надзорен орган работи върху крипто стандарти


Предстои абсолютна катастрофа

На 7 септември Бъри сподели списък със сигнали, които търси и които го карат да вярва, че предстои корекция на пазарите. По същество спадовете на криптовалутите, меме акциите и дружествата със специална цел за придобиване (SPAC) бяха градивните елементи на неговия контролен списък.

Освен това сривът през 2000 г. и 2008 г. са в списъка с 2022 г., което може би подсказва, че той вижда подобно катаклизмично събитие до края на тази година.

В контекста на влошените настроения сред инвеститорите пазарните участници се обръщат към експерти като Бъри, и то с основание. Изглежда, че той има талант да открива възможности в мечите пазари, а също и да предсказва кога предстоят големи корекции. 

Убеждението на Бъри, че ще настъпи срив, изглежда е по-силно от всякога. Той е оставил само една акция в портфейла си и е необичайно активен в Twitter, където редовно споделя алармиращи прогнози за фондовия пазар и икономиката през последните няколко месеца. 

Независимо дали предстои срив от типа на 2008 г. или не, инвеститорите е редно да запазят малко пари, за да инвестират в любимите си компании, ако настъпи корекция.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Директорът на блокчейн протокол изчезва безследно

На 31 май екипът на мултиверижния протокол Multichain направи съобщение, в което заяви, че среща трудности да се свърже със своя главен изпълнителен директор, който е идентифициран само като “Zhaojun”.

юни 1, 2023 9:00 2 мин. четене

Google Bard: Бъдещ ценови потенциал на XRP

Едно от последните постижения в тази област е Google Bard, който вече се използва за генериране на прогнози за движението на цените на различни криптовалути.

юни 1, 2023 7:00 2 мин. четене

Банката на Брикс емитира облигации на стойност 8.5 милиарда юана

Новата банка за развитие (NDB), създадена от страните от БРИКС, успешно емитира облигации на стойност 8.5 милиарда юана ($1.2 милиарда) на китайския междубанков пазар на облигации.

юни 1, 2023 6:00 2 мин. четене

Binance предполагаемо в процес на съкращения

Множество източници са потвърдили пред WuBlockchain, че една от най-големите крипто борси в света, Binance, е започнала съкращения на персонала, въпреки че точният процент на съкращенията остава неясен.

май 31, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.