НАЧАЛО Регулации

Водещ глобален надзорен орган работи върху крипто стандарти

05.09.2022 17:47 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Водещ глобален надзорен орган работи върху крипто стандарти

Въпросът за това как законите за ценните книжа трябва да се прилагат към криптовалутите продължава да става все по-значителен. 

Поне така смята Лим Туанг Лий – помощник-управляващ директор, капиталови пазари за паричния орган на Сингапур.

Лим е и председател на работната група за финтех в Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO). Наскоро на работната група беше възложено да разработи набор от специфични препоръки за криптополитиката за регулаторите на ценни книжа по света.

Юрисдикциите се различават значително по отношение на това колко снизходителни са към крипто проектите, които могат да приличат на традиционни ценни книжа. Някои позволяват на някои фирми да работят по начини, които други смятат за незаконни.

Спешно са необходими международни насоки, заяви Лим в неотдавнашна реч в Лондон, като добави, че драматичният срив на крипто пазара по-рано тази година е оказал голямо влияние върху решението на IOSCO да изготви общи стандарти. Той също така цитира неотдавнашни хакерски атаки и измами с криптовалути като причини за активизирането. 

Световният орган за надзор на ценните книжа има за цел да публикува препоръките до края на следващата година. Важно е да се има предвид, че макар IOSCO да има влияние, нейните препоръки не са задължителни. 

IOSCO се обръща към възряващия сектор

Създаден за първи път през 1983 г., IOSCO е форум, чрез който националните регулатори на ценни книжа обменят информация за пазарите на ценни книжа. През 1998 г. организацията, в която понастоящем членуват повече от 130 юрисдикции, приема набор от финансови регулаторни критерии, наречени “Цели и принципи на регулирането на ценните книжа”. Тези критерии бяха одобрени от Г-20.

Криптовалутите са на фокус за IOSCO поне от 2017 г., когато организацията създаде мрежата за първоначално предлагане на монети, за да помогне на членовете да обменят информация за криптовалутите. През 2019 г. надзорният орган сподели изявление, в което твърди, че стабилните монети могат да попаднат в обхвата на регулаторите на ценни книжа. 

Сега организацията е решила да направи още една стъпка напред. 

“Смятаме, че вече е време … да направим тази промяна в подхода”, заяви говорител на генералния секретариат на IOSCO. 

В сектора на криптовалутите се наблюдава значително развитие по отношение на структурирането и предлагането на продукти, инвеститорите в сектора и неговия глобален обхват.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Инвеститорите трябва да внимават около Сливането на Етериум – Б. Кели


Това не се дължи само на срива на пазара. В речта си Лим също така заяви, че хаковете и измамите, които са неизменна част от крипто пазара от години, са подчертали опасенията относно справедливостта и устойчивостта на крипто пазара. 

“Пазарът на DeFi и участниците в него … са действали извън обхвата на съществуващите регулаторни рамки или не са спазвали приложимите разпоредби”, каза Лим.

Традиционната финансова система работи с посредници, които имат задължения като фидуциарни задължения към инвеститорите и най-добри интереси за брокерите. Традиционното финансово регулиране е насочено към тези посредници. Тъй като DeFi протоколите са peer-to-peer системи без посредници, не е възможно те да бъдат регулирани с традиционните рамки.

Новата инициатива на IOSCO ще бъде ръководена от нейната работна група по финтех, която се председателства от Паричния орган на Сингапур и към момента има 27 членове от юрисдикции, членуващи в Съвета на IOSCO.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Огромен интерес на централните банки към CBDC според проучваме на БМР

Въпреки че Камарата на представителите на САЩ реши да приеме закон, който да забрани на Федералния резерв да емитира дигитална валута на централната банка (CBDC), глобалният интерес към тези валути продължава да расте.

16.06.2024 9:30 2 мин. четене

Турция въвежда нова данъчна политика, за да събере $7 милиарда

Турция се стреми да повиши данъците като част от усилията си да се възстанови от бюджетните ограничения, произтичащи от земетресенията, които засегнаха страната през 2023 г., посочва Bloomberg.

15.06.2024 16:00 1 мин. четене

Какво представлява закона FIT21 и какво влияние има?

През май Камарата на представителите на САЩ прие законопроекти за регулиране на криптовалутите, като по този начин направи значителна крачка към приемането на Държавния закон за анти-мониторинг чрез CBDC и Закона за финансовите иновации и технологии за 21-ви век (FIT21 Act).

15.06.2024 8:00 2 мин. четене

Европа вече е готова да въведе регулации за крипто пазарите

Европейският банков орган (EBA) завърши проекта на техническите стандарти съгласно регламента за пазарите на крипто активи (MiCA).

14.06.2024 15:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.