НАЧАЛО Други

Предизвикателства, възможности и политически маневри в борбата със силния щатски долар

11.05.2024 11:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Предизвикателства, възможности и политически маневри в борбата със силния щатски долар

През последните месеци щатският долар показа изненадваща устойчивост, като се представи по-добре от повечето основни валути и отбеляза значителни печалби от началото на годината спрямо валути като японската йена и швейцарския франк.

Тази тенденция, макар и благоприятна за американците, които пътуват в чужбина, може да създаде икономически предизвикателства за международните компании и търговски партньори, което може да доведе до отказ от зависимостта от долара.

Силният долар може да стимулира съюзническите държави да търсят алтернативни валути, което поражда опасения за дедоларизация, която може да има далечни последици извън икономическата сфера.

Обратно, по-слабият щатски долар се възприема положително от американските корпорации, търговските партньори и политиците, тъй като може да спомогне за намаляване на търговските дисбаланси и за повишаване на конкурентоспособността спрямо Китай. Балансирането на федералния бюджет е изтъкнато като мощен инструмент за постигането на тази цел, въпреки политическите предизвикателства.

Балансираният бюджет би могъл да смекчи непропорционалните потоци от доларови резерви и чуждестранни валути, като насърчи сътрудничеството между съюзниците по подобие на Споразумението от Плаза от 1985 г., което стабилизира търговията с Япония и намали търговския дефицит на САЩ.

Перспективата за единен фронт сред съюзниците за укрепване на валутите им спрямо долара би могла да окаже натиск върху икономическите позиции на Китай, което потенциално би променило динамиката в продължаващото икономическо съперничество между САЩ и Китай.

Макар че в миналото Китай е реагирал на американските мита чрез девалвация на валутата си, по-слабият долар в резултат на балансиран бюджет може да постави Китай пред по-сложни предизвикателства, което може да наложи вземането на трудни решения за противодействие на въздействието върху икономиката му.

С оглед на предстоящите избори през 2024 г. и двамата кандидати за президент вероятно биха приветствали по-слаб щатски долар, тъй като той съответства на по-широки икономически цели. Постигането на балансиран федерален бюджет би могло да се възприеме като средство за постигане на тази цел, без да се застрашава икономическата стабилност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance обяви, че добавя нови двойки за спот търговия

Binance обяви добавянето на нови двойки за търгуване и разширяването на услугите си за ботове за търговия с цел подобряване на възможностите за трейдинг и увеличаване на обхвата на опциите на Binance Spot.

23.05.2024 0:00 1 мин. четене

Binance разкри инвестиция в децентрализирана борса от втори слой

Подразделението за рисков капитал на водещата по обем на търговия борса за криптовалути в света представи нова инвестиция в протокол за децентрализиран обмен (DEX).

22.05.2024 23:00 2 мин. четене

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.