НАЧАЛО Други

Поредната държава се отдръпва от долара

май 10, 2023 9:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Поредната държава се отдръпва от долара

Наскоро Индия представи нова външнотърговска политика, чиято цел е да диверсифицира валутните си опции и да намали зависимостта си от щатския долар. 

В стремежа си към дедоларизация индийската рупия (INR) се позиционира като алтернативна търговска валута. Политиката има за цел да се справи със ситуации, в които държавите са изправени пред недостиг на долари или валутен срив, като им позволи да уреждат търговски сделки в INR.

Според индийския министър на търговията, Сунил Бартвал, използването на INR за търговски разплащания първоначално ще обхване страни като Малайзия. Всъщност Министерството на външните работи обяви, че търговията между Индия и Малайзия вече може да се извършва и урежда в INR, наред с другите съществуващи начини за валутен сетълмент. Този ход следва решението, взето от Резервната банка на Индия през юли 2022 г., с което се разрешава сетълмент на международна търговия в INR.

Инициативата на Резервната банка на Индия да улесни растежа на световната търговия и да подкрепи интересите на световната търговска общност в INR е значителна стъпка. Като насърчава интернационализацията на рупията, Индия цели да засили позициите си в глобалния търговски пейзаж. Пиюш Гоял, министър на търговията и промишлеността, подчерта целта за увеличаване на индийския износ на стоки и услуги до $2 трилиона до 2030 г. като част от новата търговска стратегия.

Приемането на INR за търговски транзакции не се ограничава само до Малайзия. Бангладеш също изрази интерес да използва INR за търговия с Индия. На заседание на кабинета Министерството на търговията на Бангладеш представи писмена препоръка относно целесъобразността и възможностите за използване на рупията вместо долара. Банката на Бангладеш проведе опити в това отношение и възнамерява да започне търговия в рупии, като първоначално се съсредоточи върху търговията между Бангладеш и Индия на стойност $2 милиарда. Въвеждането на търговията с рупии ще изисква двустранни решения по определени въпроси между двете държави.

Стремежът на Индия към търговия с рупии се простира отвъд регионалните партньорства. Русия, например, превърна рупията в централен елемент на своя нов план. Индийското правителство се стреми да установи глобален статут на рупията и да даде възможност за използването ѝ в международните търговски разплащания. Понастоящем Индия търгува в рупии с Русия, Мавриций, Иран и Шри Ланка, което показва нарастващото приемане на INR като търговска валута.

Това преминаване към алтернативни валути отчасти е обусловено от геополитическите събития и усилията за предпазване на международната търговия от въздействието на кризите и санкциите. 

След санкциите, наложени на руската икономика от Запада в отговор на кризата в Украйна, осъществяването на търговия с щатски долари става все по-голямо предизвикателство. В резултат на това държавите активно проучват алтернативни валути, за да намалят зависимостта си от щатския долар и да диверсифицират търговските си възможности.

Освен това ходът на Индия е в унисон с по-широките стремежи на страните от БРИКС да оспорят хегемонията на САЩ в международната търговия. Очаква се Иран и Саудитска Арабия скоро да се присъединят към алианса БРИКС. Тези държави активно работят по разработването на нова валутна система като средство за противодействие на господството на САЩ. Идеите за разработването на тази алтернативна валута ще бъдат представени на предстояща среща на върха в Южна Африка, както съобщи Александър Бабаков, заместник-председател на Държавна дума.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Поредната държава се отдръпва от долара”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.