НАЧАЛО Други

Политиците в ЕС критикуват ролята на Amazon в дигиталното евро

септември 30, 2022 10:12 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Политиците в ЕС критикуват ролята на Amazon в дигиталното евро

Членове на Европейския парламент (ЕП) разкритикуваха решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да привлече Amazon за партньор.

Основните опасения, които евродепутатите изразиха във вторник в Комисията по икономически и парични въпроси (ECON) на Европейския парламент, бяха „съмнителната“ социална и данъчна политика на Amazon. Това включва предполагаемото нарушение на разпоредбите на ЕС за защита на данните, което доведе до рекордна глоба от регулаторните органи миналата година, въпреки че Amazon обжалва решението. 

Няколко члена са скептични към потенциалното участие на Amazon

Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, се яви в четвъртък пред Парламента в рамките на тримесечния обмен на мнения между институциите, за да представи актуална информация за постигнатия напредък в проучването на ЕЦБ за дигитално евро.

Членовете на ЕП се възползваха от тази възможност, за да изразят недоволството си от това, че в този процес е включен Amazon. Левоцентристкият евродепутат Ееро Хайнелуома се позова на глобата от 746 милиона евро, която корпоративният гигант получи за нарушаване на правилата на GDPR в ЕС, за да постави под въпрос решението на централната банка.

Панета се опита да потуши опасенията, като обясни, че не е гарантирано, че сегашната роля на Amazon в проекта ще продължи и в евентуалната следваща фаза. Той също така заяви, че проектът се е възползвал от експертния опит на Amazon в проектирането на потребителски интерфейси за плащания и че Amazon не е получила компенсация за работата си по проекта.

Това предизвика по-дълбока критика от страна на центристкия парламентарист Стефани Йон-Куртин. „Знаем, че Amazon искат да им се плаща с данни“.

Другите членове на комисията споделиха загрижеността на Йон-Куртин.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Сенатор от САЩ: Биткойн (BTC) не може да бъде спрян


Планира се фазата на проектиране на прототипа да приключи през март 2023 г., а решението дали да се пристъпи към изпълнение на проекта за дигитално евро може да бъде взето през октомври 2023 г.

Първоначално Панета дойде, за да обсъди необходимото сътрудничество между частния и публичния сектор в областта на евро-CBDC. 

Евелиен Витлокс, програмен директор на проекта на ЕЦБ за дигитално евро, говори за проектирането на две нива на поверителност в CBDC при офлайн и онлайн цифрово евро. При офлайн варианта властите могат да наблюдават само неща като зареждане на сметки, но други транзакции ще симулират неприкосновеността на личния живот на парите в брой – каза тя на форума във Франкфурт в четвъртък.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Polkadot награждава потребителите за разкриване на измами

Polkadot обяви най-новата си инициатива, а именно, че ще възнаграждава с USDC членовете на общността си, разкрили измами, за да помогне на своята екосистема.

ноември 26, 2022 18:03 1 мин. четене

МВФ предупреждава Африка за рисковете от криптовалутите

Африка получи предупреждение от Международния валутен фонд (МВФ) за рисковете, които крие бързото приемане на крипто, изтъквайки, че само една четвърт от държавите в Субсахарска Африка са регламентирали официално криптовалутите.

ноември 26, 2022 17:03 1 мин. четене

Биткойн (BTC): Мечият пазар почти се изчерпа, твърди директора на deVere Group

Главният изпълнителен директор на финансово-консултантската компания deVere Group Найджъл Грийн е оптимист, че мечият пазар на криптовалутите ще приключи след месеци.

ноември 26, 2022 15:19 1 мин. четене

Binance събра $2 милиарда за спасителния фонд за индустрията

Binance се ангажира да предостави $2 милиарда на обявения наскоро спасителен фонд за крипто индустрията. 

ноември 26, 2022 12:51 1 мин. четене