НАЧАЛО Други

Политиците в ЕС критикуват ролята на Amazon в дигиталното евро

септември 30, 2022 10:12 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Политиците в ЕС критикуват ролята на Amazon в дигиталното евро

Членове на Европейския парламент (ЕП) разкритикуваха решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да привлече Amazon за партньор.

Основните опасения, които евродепутатите изразиха във вторник в Комисията по икономически и парични въпроси (ECON) на Европейския парламент, бяха “съмнителната” социална и данъчна политика на Amazon. Това включва предполагаемото нарушение на разпоредбите на ЕС за защита на данните, което доведе до рекордна глоба от регулаторните органи миналата година, въпреки че Amazon обжалва решението. 

Няколко члена са скептични към потенциалното участие на Amazon

Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, се яви в четвъртък пред Парламента в рамките на тримесечния обмен на мнения между институциите, за да представи актуална информация за постигнатия напредък в проучването на ЕЦБ за дигитално евро.

Членовете на ЕП се възползваха от тази възможност, за да изразят недоволството си от това, че в този процес е включен Amazon. Левоцентристкият евродепутат Ееро Хайнелуома се позова на глобата от 746 милиона евро, която корпоративният гигант получи за нарушаване на правилата на GDPR в ЕС, за да постави под въпрос решението на централната банка.

Панета се опита да потуши опасенията, като обясни, че не е гарантирано, че сегашната роля на Amazon в проекта ще продължи и в евентуалната следваща фаза. Той също така заяви, че проектът се е възползвал от експертния опит на Amazon в проектирането на потребителски интерфейси за плащания и че Amazon не е получила компенсация за работата си по проекта.

Това предизвика по-дълбока критика от страна на центристкия парламентарист Стефани Йон-Куртин. “Знаем, че Amazon искат да им се плаща с данни”.

Другите членове на комисията споделиха загрижеността на Йон-Куртин.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Сенатор от САЩ: Биткойн (BTC) не може да бъде спрян


Планира се фазата на проектиране на прототипа да приключи през март 2023 г., а решението дали да се пристъпи към изпълнение на проекта за дигитално евро може да бъде взето през октомври 2023 г.

Първоначално Панета дойде, за да обсъди необходимото сътрудничество между частния и публичния сектор в областта на евро-CBDC. 

Евелиен Витлокс, програмен директор на проекта на ЕЦБ за дигитално евро, говори за проектирането на две нива на поверителност в CBDC при офлайн и онлайн цифрово евро. При офлайн варианта властите могат да наблюдават само неща като зареждане на сметки, но други транзакции ще симулират неприкосновеността на личния живот на парите в брой – каза тя на форума във Франкфурт в четвъртък.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как фондовият пазар се противопоставя на икономическия хаос

През последните месеци финансовият пейзаж е изпълнен с хаос и несигурност. В началото на годината се борихме с трайната инфлация, последвана от тревожния срив на Silicon Valley Bank през март, който предизвика безпокойство сред инвеститори, собственици на бизнес и банкери.

май 30, 2023 17:30 3 мин. четене

БРИКС: Лукашенко се обръща към съюза в отговор на санкциите

По време на срещата на Висшия евразийски икономически съвет в Москва президентът на Беларус Александър Лукашенко изрази отговора на страната си за санкциите.

май 30, 2023 15:00 1 мин. четене

CBDC представлява заплаха от правителствен контрол според създателя на Cardano

Съоснователят на Cardano (ADA), популярната платформа за смарт договори, изрази загриженост относно дигиталните валути на централните банки (CBDC) и техния потенциал за правителствен контрол.

май 30, 2023 12:00 2 мин. четене

Директорът на Binance прогнозира големи успехи в крипто пространството през следващия бичи пазар

Главният изпълнителен директор на най-голямата борса за криптовалути по обем на търговията очаква редица постижения в крипто индустрията през следващата бича фаза.

май 30, 2023 10:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.