НАЧАЛО Биткойн

Победата на Grayscale не е краят на битката за първия Биткойн ETF

август 30, 2023 19:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Победата на Grayscale не е краят на битката за първия Биткойн ETF

Съдебно решение, постановено в полза на Grayscale Investments във вторник, може да проправи пътя за въвеждането на първия в историята спот Биткойн борсово търгуван фонд (ETF) в САЩ. 

Въпреки това експертите предупреждават, че Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) все още може да оспори този резултат.

Дженифър Шулп, която ръководи проучванията в областта на финансовото регулиране в Института Катон, либертариански мозъчен тръст, отбеляза: 

SEC претърпя значителен неуспех в резултат на това решение.

Това развитие на събитията последва съдебно оспорване от страна на компанията за управление на активи, последвано от отхвърлянето от SEC на нейния план за преобразуване на водещия й фонд GBTC. 

Съдът специално разгледа различното третиране от страна на SEC на спот Биткойн ETF за разлика от подобни фондове, които се основават на фючърсни договори – категория, която регулаторът вече е санкционирал.

Това решение обаче не означава непременно приключване на дългия и сложен процес. 

Комисията по ценни книжа и фондови борси разполага с 45-дневен срок, за да поиска изслушване което включва повторна оценка от целия състав от трима съдии. След изтичането на този срок съдът ще издаде окончателен мандат, в който ще бъдат описани следващите стъпки.

Като се има предвид неотдавнашното обжалване на SEC срещу това, което се възприемаше като частична победа за Ripple Labs в отделно дело срещу регулатора, малко вероятно е SEC да приеме това решение без по-нататъшно оспорване.

Комисията може да поиска преразглеждане на решението на окръжния съд във Върховния съд или да избере преразглеждане от окръжния съд, преди да се обърне към Върховния съд.

Като алтернатива SEC може да се откаже от обжалване и да преразгледа предложението на Grayscale.

Що се отнася до потенциалните следващи стъпки на SEC, окръжният съд отхвърли позицията на SEC, че в предложението на Grayscale липсват разпоредби, “предназначени да предотвратят измамни и манипулативни действия и практики“, както подчерта Джейк Червински, главен директор по политиките в Blockchain Association. 

Опасенията на SEC относно измамите и манипулациите бяха посочени като причина за предишни отхвърляния на спот Биткойн ETF.

Въпреки това съдът не е задължил SEC да одобри предложението на Grayscale, добави Червински, оставяйки възможност на SEC да определи алтернативни основания за отхвърляне на предложението.

Червински също така изказа предположение, че SEC може да тълкува решението на окръжния съд като елегантен изход от съпротивата си срещу ETF. 

Освен непосредствените последици, това решение може да има благоприятно въздействие върху няколко компании, които наскоро поискаха одобрение за спот Биткойн ETF, включително големи играчи като BlackRock и Fidelity.

Някои експерти сега предлагат SEC да преразгледа предишните си одобрения на фючърсни ETF за Биткойн. Денис Келехер, главен изпълнителен директор на Better Markets, отбеляза:

Решението на съда показва, че SEC не е обяснила адекватно мотивите си за отхвърляне на този спот ETF, докато е дала зелена светлина на други фючърсни Биткойн ETF.

Това обаче не отменя факта, че пазарът на Биткойн остава уязвим за измамни дейности и манипулации или че един ETF може да създаде значителни рискове за инвеститорите.

Източник: TheBlock

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Над 90% от всичките Биткойн токени вече са добити – колко остават?

Цялото предлагане на Биткойн, ограничено до 21 милиона токена, се добива постоянно от създаването му през 2009 г. насам, като след 14 години приблизително 93% от това общо предлагане, е добито.

декември 9, 2023 14:00 2 мин. четене

Крипто китовете местят стотици милиони – накъде отиват активите?

Напоследък вниманието привличат движения на големи суми под формата на криптовалути като Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и различни алткойни.

декември 9, 2023 8:00 2 мин. четене

Мнението на директора на JPMorgan за Биткойн е лицемерно според Майк Новограц

Основателят и главен изпълнителен директор на Galaxy Digital Майк Новограц участва в предаването Squawk Box по-рано в четвъртък и отговори на неотдавнашните клевети на Джейми Даймън по адрес на Биткойн, наричайки ги “олицетворение на лицемерието”.

декември 8, 2023 18:00 2 мин. четене

Топ крипто акциите, които предложиха повече печалби от Биткойн през 2023 година

Биткойн отбеляза значителен ръст през тази година, като от началото на годината досега е нараснал с над 150%. Въпреки това той остава с около 36% под пиковата си стойност, достигната през ноември 2021 г.

декември 8, 2023 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.