НАЧАЛО Други

Петрол: Ръст на шортовете преди срещата на ОПЕК

май 26, 2023 12:36 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Петрол: Ръст на шортовете преди срещата на ОПЕК

Анализаторите предполагат, че се наблюдава увеличение на шорт позиции в петрола, което показва убеденост, че цените ще се понижат.

Това развитие повишава вероятността от неочаквани решения от страна на производителите на предстоящата политическа среща на ОПЕК+ на 4 юни.

Шорт продавачите се занимават с дейности, целящи извличане на печалба от спада на цените, като например продават взети назаем активи, за да ги изкупят обратно на по-ниска цена. Когато обаче неочаквано съкращаване на производството от страна на ОПЕК+ доведе до рязко повишаване на цените на петрола, тези продавачи търпят загуби.

Организацията на страните износителки на петрол и Саудитска Арабия, водещият производител, постоянно приписват нестабилните колебания на цените на петрола на спекулантите. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман се закани да ги накаже.

Според неотдавнашен доклад на анализатори от банка Standard Chartered спекулативните шорт позиции в суровия петрол сега отразяват мечите настроения, наблюдавани в началото на пандемията през 2020 г., когато търсенето на петрол и цените се сринаха.

Анализаторите твърдят:

Смятаме, че неотдавнашното нарастване на късите позиции значително повишава шансовете за по-нататъшно намаляване на производството по време на срещата на ОПЕК+.

Оле Хансен, ръководител на отдел “Стокови стратегии” в Saxo Bank, отбелязва, че спекулантите наскоро са увеличили брутната си шорт позиция при американския суров петрол и сорта Брент до нива, близки до тези, наблюдавани преди 2 април. На тази дата Саудитска Арабия и други членове на ОПЕК+ изненадаха пазара, като обявиха намаляване на добива.

Този ход доведе до 6% ръст на суровия петрол тип Брент, достигайки почти $85 за барел при подновяването на търговията на 3 април. През следващите седмици обаче цената се понижи, тъй като търговците се загрижиха за търсенето и икономическия растеж.

Във вторник предупреждението на саудитския министър показа потенциала му да нанесе още щети на продавачите на шорт позиции, като ги предупреди да “внимават“. Забележително е, че това предупреждение дойде само няколко дни преди предстоящата среща на ОПЕК+, която съвпада с уикенда, когато пазарът ще бъде затворен.

Хансен отбеляза, че коментарите на министъра отразяват “сегашното разочарование от пазара и влиянието на шорт продавачи, които силно се завърнаха през последния месец“.

В отговор на изявлението на министъра някои шорт продавачи може да преразгледат позициите си, предполага Хансен.

Крейг Ерлам от брокерската компания OANDA обаче смята, че продавачи на шорт позиции може да бъдат подтикнати да запазят позициите си.

Източник: Forex.com

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Илон Мъск отново стана най-богатия човек на планетата, но за кратко

В четвъртък Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla, си върна позицията на най-богатия човек в света, като изпревари Бернар Арно, председател на LVMH.

юни 9, 2023 7:00 2 мин. четене

Binance.US отговаря на обвиненията на SEC: Изключва криптовалутни двойки

Binance.US наскоро направи значителни промени след съдебните действия на Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC).

юни 9, 2023 6:00 2 мин. четене

Федерален съдия в САЩ прекратява делото срещу DeFi платформа

Федерален съдия в САЩ наскоро отхвърли иск срещу платформата за децентрализирано финансиране (DeFi) PoolTogether, като постанови, че федералният съд не е подходящо място за разглеждане на проблеми, свързани със стартъпа.

юни 8, 2023 20:00 2 мин. четене

Шефът на Terraform Labs може да изтърпи присъдата си както в САЩ, така и Южна Корея

Според високопоставен южнокорейски прокурор съоснователят и главен изпълнителен директор на Terraform Labs, До Куон, е изправен пред потенциални правни последствия в САЩ и Южна Корея.

юни 8, 2023 17:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.