Home

Петрол: Ръст на шортовете преди срещата на ОПЕК

26.05.2023 12:36 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Петрол: Ръст на шортовете преди срещата на ОПЕК

Анализаторите предполагат, че се наблюдава увеличение на шорт позиции в петрола, което показва убеденост, че цените ще се понижат.

Това развитие повишава вероятността от неочаквани решения от страна на производителите на предстоящата политическа среща на ОПЕК+ на 4 юни.

Шорт продавачите се занимават с дейности, целящи извличане на печалба от спада на цените, като например продават взети назаем активи, за да ги изкупят обратно на по-ниска цена. Когато обаче неочаквано съкращаване на производството от страна на ОПЕК+ доведе до рязко повишаване на цените на петрола, тези продавачи търпят загуби.

Организацията на страните износителки на петрол и Саудитска Арабия, водещият производител, постоянно приписват нестабилните колебания на цените на петрола на спекулантите. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман се закани да ги накаже.

Според неотдавнашен доклад на анализатори от банка Standard Chartered спекулативните шорт позиции в суровия петрол сега отразяват мечите настроения, наблюдавани в началото на пандемията през 2020 г., когато търсенето на петрол и цените се сринаха.

Анализаторите твърдят:

Смятаме, че неотдавнашното нарастване на късите позиции значително повишава шансовете за по-нататъшно намаляване на производството по време на срещата на ОПЕК+.

Оле Хансен, ръководител на отдел “Стокови стратегии” в Saxo Bank, отбелязва, че спекулантите наскоро са увеличили брутната си шорт позиция при американския суров петрол и сорта Брент до нива, близки до тези, наблюдавани преди 2 април. На тази дата Саудитска Арабия и други членове на ОПЕК+ изненадаха пазара, като обявиха намаляване на добива.

Този ход доведе до 6% ръст на суровия петрол тип Брент, достигайки почти $85 за барел при подновяването на търговията на 3 април. През следващите седмици обаче цената се понижи, тъй като търговците се загрижиха за търсенето и икономическия растеж.

Във вторник предупреждението на саудитския министър показа потенциала му да нанесе още щети на продавачите на шорт позиции, като ги предупреди да “внимават“. Забележително е, че това предупреждение дойде само няколко дни преди предстоящата среща на ОПЕК+, която съвпада с уикенда, когато пазарът ще бъде затворен.

Хансен отбеляза, че коментарите на министъра отразяват “сегашното разочарование от пазара и влиянието на шорт продавачи, които силно се завърнаха през последния месец“.

В отговор на изявлението на министъра някои шорт продавачи може да преразгледат позициите си, предполага Хансен.

Крейг Ерлам от брокерската компания OANDA обаче смята, че продавачи на шорт позиции може да бъдат подтикнати да запазят позициите си.

Източник: Forex.com

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Виталик Бутерин съветва да не се подкрепя единствено крипто политиката

В неотдавнашна статия съоснователят на Етериум Виталик Бутерин предупреди, че не бива да се гласува само въз основа на позицията на кандидатите в подкрепа на криптовалутите.

18.07.2024 10:30 1мин. четене

Скандал с търговия с вътрешна информация: Меме токени скачат след опита за убийство на Тръмп

След покушението срещу Доналд Тръмп на 13 юли крипто пазарът отбеляза рязък ръст на меме монетите като $FIGHT.

18.07.2024 10:00 1мин. четене

Великобритания планира да регулира съвременните AI модели

Новото правителство на Обединеното кралство очерта плановете си за регулиране на усъвършенстваните модели на изкуствен интелект, с което се отклони от предишните политики, както бе подчертано в неотдавнашната реч на крал Чарлз относно законодателната програма, включваща над 35 законопроекта.

18.07.2024 9:30 2мин. четене

Uniswap обяви ново разширение за Google Chrome

Uniswap Labs официално пусна своето разширение за портфейл на Google Chrome след повече от шест месеца забавяне, през които над 793,000 потребители се включиха в списъка на чакащите.

18.07.2024 7:30 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.