НАЧАЛО Други

52 икономики са на ръба на катастрофата – според генералния секретар на ООН

май 26, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
52 икономики са на ръба на катастрофата – според генералния секретар на ООН

Антониу Гутериш, генералният секретар на ООН, изрази загриженост за настоящото състояние на световната финансова среда, като подчерта, че много страни са изправени пред сериозни икономически предизвикателства.

В речта си на срещата на върха на Г-7 в Япония, Гутериш отбеляза, че макар организации като Международния валутен фонд (МВФ) да се придържат към правни протоколи, той смята, че самите глобални финансови правила са несправедливи и морално съмнителни.

Гутериш изтъкна несъответствието в разпределението на средствата, като посочи, че от 2020 г. МВФ е разпределил $650 милиарда в специални права на тираж (SDRs). Сред държавите от Г-7 с общо население от 772 милиона души са разпределени $280 милиарда.

За разлика от тях африканският континент с население от 1.3 милиарда души е получил само $34 милиарда. Гутериш подчерта, че това разпределение е извършено в съответствие със съществуващите правила, като подчерта неравностойния характер на световната финансова система.

Освен това Гутериш обърна внимание на финансовите затруднения, пред които са изправени много държави по света. Той заяви, че понастоящем 52 държави са в техническо неизпълнение, изправени са пред висок риск от неизпълнение или се борят със скъпото пазарно финансиране. 

Той наблегна особено на предизвикателствата, пред които са изправени страните със средни доходи, включително малките островни развиващи се държави, които по принцип не отговарят на условията за финансиране на преференциални условия и нямат достъп до облекчаване на дълга.

Според Гутериш световната финансова система, създадена през 1944 г. по време на конференцията в Бретън Уудс, Ню Хемпшир, се нуждае от значително осъвременяване. Той определи съществуващата финансова архитектура като остаряла, нефункционална и несправедлива, като призова за реформи както в Съвета за сигурност, така и в институциите от Бретън Уудс.

Гутериш заяви, че е необходимо преразпределение на правомощията в тези структури, за да бъдат приведени в съответствие с реалностите на съвременния свят.

Макар да призна необходимостта от системна реформа, Гутериш също така подчерта, че в рамките на настоящата финансова структура все още има възможности за подобрение. 

Той представи предложение на ООН, насочено към справяне с изменението на климата, което включва механизъм за опрощаване на дългове и финансиране в развиващите се страни.

Гутериш изтъкна потенциала на стимула за Целите за устойчиво развитие (SDG), който би улеснил облекчаването на дълга и би увеличил дългосрочното и извънредното финансиране. 

Той предположи, че чрез трансформиране на бизнес моделите и рисковите подходи на многостранните банки за развитие и насърчаване на сътрудничеството, между тях може да се мобилизират значителни суми частно финансиране, за развиващите се страни на разумна цена.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Крипто борсата Bybit науска канадския пазар

Bybit, платформа за обмен на криптовалути, наскоро реши да прекрати услугите си в Канада, следвайки стъпките на лидера в бранша Binance.

юни 2, 2023 17:41 2 мин. четене

Тавана на дълга на САЩ: Крипто данъкът е оттеглен, одобрението е постигнато

Неотдавнашното одобрение на законопроекта за тавана на дълга на САЩ от Камарата на представителите взе изненадващ обрат, тъй като спорната тема за крипто данъчното облагане беше ефективно заобиколена.

юни 2, 2023 11:00 2 мин. четене

БРИКС започна да разглежда заявленията на множество държави

Коалицията БРИКС се стреми към разширяване на своя съюз, както посочи един от нейните ключови членове.

юни 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Google Bard: Прогноза за цената на Етериум (ETH) за 2023 г.

Генеративните системи за изкуствен интелект (AI) придобиха значителна популярност, начело с появата на ChatGPT.

юни 2, 2023 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.