НАЧАЛО Други

БРИКС: 20 държави готови да зарежат долара в полза на платежната система на Русия

05.02.2024 14:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: 20 държави готови да зарежат долара в полза на платежната система на Русия

В съответствие с по-широките стратегии за дедоларизация на страните от БРИКС, 20 държави избраха руската платежна система, като се отказаха от зависимостта си от щатския долар.

Страната твърди, че нейната алтернатива на системата SWIFT може да се похвали с над 159 чуждестранни участници, което е сигнал за значителна промяна.

За алианса БРИКС оспорването на господстващото положение на западната платежна система е ключова цел в областта на инфраструктурата. Руската Система за предаване на финансови съобщения (СПФС) изглежда потенциална алтернатива.

Управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина разкри това развитие след неотдавнашна дискусия в рамките на БРИКС.

През 2023 г. икономическият алианс БРИКС активно преследваше инициативи за дедоларизация, особено поради въздействието на западните санкции върху Русия. Страхът от потенциални подобни действия подтикна и други страни членки да обединят усилията си за намаляване на глобалното влияние на щатския долар.

В отговор на тези усилия алиансът се стреми да създаде алтернатива на доминираната от Запада система SWIFT.

Алтернативата на Русия има за цел да възпроизведе тези функции без силната зависимост от щатския долар. Очаква се инициативи като стартиралата през предходната година BRICS Pay да подкрепят допълнително целите за дедоларизация през следващата година.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.