НАЧАЛО Крипто Крими

Основателите на популярен крипто проект обвинени в измама

ноември 2, 2023 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Основателите на популярен крипто проект обвинени в измама

Основателят и двама ключови ръководители на SafeMoon - крипто токен, който преди това беше оценен на над $8 милиарда, бяха обвинени от Министерството на правосъдието на САЩ в организиране на схема за отклоняване на десетки милиони долари от инвеститорите за лични облаги и пищни разходи.

В обвинителния акт, представен в Бруклин в сряда, са повдигнати обвинения срещу основателя Кайл Наги, на 35 години; главния изпълнителен директор Брадън Джон Карони, на 27 години; и бившия главен технологичен директор Томас Смит, на 35 години. Срещу всеки от тях са повдигнати по три обвинения, включително заговор за извършване на измама с ценни книжа, телеграфна измама и пране на пари.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ също така е повдигнала свързани граждански обвинения срещу обвиняемите, свързани с предполагаемата нерегистрирана продажба на токена SafeMoon от базираната в Прово, Юта, компания.

Понастоящем представители на SafeMoon и на отделните обвиняеми все още не са предоставили коментари в отговор на тези обвинения.

Според информацията основана през март 2021 г. със създаването на 1 квадрилион токена, SafeMoon предполагаемо е подвела инвеститорите, като ги е уверила, че средствата им са сигурно “заключени” в пулове за повишаване на ликвидността на токена, което ги прави недостъпни за никой друг. Според съдебните документи SafeMoon също така е обещала на инвеститорите, че атрибутите на токена ще доведат до “астрономически рекорди“.

Това обаче не се е осъществило, тъй като разследващите твърдят, че инвеститорите са понесли значителни загуби, след като са открили, че пулът всъщност не е заключен.

Междувременно обвиняемите лица изтеглили средства, за да придобият спортни автомобили от висок клас като McLaren и Porsche, отдали се на екстравагантни пътувания и закупили луксозни жилища. Иван Арвело, агентът, отговарящ за разследванията на националната сигурност в Ню Йорк, характеризира това поведение като “ненаситна алчност“.

В обвинителния акт се цитира как веднъж Смит е възкликнал пред неназован съучастник, докато обсъждат закупуването на луксозни автомобили след продажбата на токени, свързани с пула за ликвидност, от Смит: “…НАПРАВИХМЕ ГО“.

Към сряда следобед SafeMoon се оценяваше на приблизително $50 милиона, като според CoinMarketCap след обявяването на тези обвинения стойността ѝ е намаляла с над петдесет процента.

Карони беше задържан в Прово, докато Смит беше арестуван във Витлеем, Ню Хемпшир. Наги остава на свобода.

Председателят на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) Гари Генслер подчерта, че спекулативните скокове при криптовалутите подкопават доверието на инвеститорите в американските капиталови пазари.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Кристиано Роналдо може да се наложи да плати $750,000 заради партньорството си с Binance

Футболната суперзвезда Кристиано Роналдо се оказа в интересна ситуация и може да се наложи да се споразумее в съда за огромна сума заради популяризирането на Binance, която по-рано се съгласи да плати огромна глоба от $4.3 милиарда и да освободи главния си изпълнителен директор Чанпен Джао като част от споразумение с регулаторните органи на САЩ.

декември 1, 2023 21:00 1 мин. четене

Хакер на нашумял блокчейн проект иска пълен контрол над мрежата

KyberSwap, агрегатор на децентрализирана борса (DEX) и протокол за ликвидност, който е в основата на ликвидния хъб на мрежата Kyber, стана жертва на целенасочен експлойт. 

декември 1, 2023 12:00 2 мин. четене

DeFi протокол стана жертва на хак – загубите възлизат на $47

Протоколът за децентрализиран обмен KyberSwap наскоро се сблъска с експлойт, който доведе до значителна загуба от приблизително $47 милиона, както сочат данните, записани в блокчейна.

ноември 24, 2023 21:00 2 мин. четене

Крадци се представят за полицаи, за да ограбят богати крипто инвеститори

В Канада полицията е повдигнала обвинение на 34-годишен мъж за участието му в обир на жилище. В инцидента са участвали лица, представящи се за служители на правоприлагащите органи, и в резултат на това е извършена кражба на $7.3 милиона в криптовалута.

ноември 24, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.