НАЧАЛО Други

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута - кенийския шилинг.

Руто обвини петролните картели, че умишлено задържат долари, което води до недостиг на гориво в Кения. В отговор на това правителството реши да промени подхода си и да извършва сделки с петрол в кенийски шилинги.

Предприехме значителни мерки, за да се справим с недостига на долари, който изпитват много кенийци. През следващите седмици очакваме положителна промяна, защото нашите компании за горива ще извършват плащания в кенийски шилинги“, обяви Руто по време на реч на борсата за ценни книжа в Найроби.

Разяснявайки процеса на закупуване на петрол с използване на шилинги, Руто обясни:

Наскоро финализирахме споразумение в сектора на горивата, което позволява на Кения да изпълни всичките си нужди от гориво чрез разсрочено шестмесечно кредитно споразумение. Това ще премахне месечното търсене на $500 милиона от пазара.

Президентът Руто разкри, че администрацията му е приложила различни мерки за облекчаване на недостига на долари, включително кредитно споразумение, позволяващо на кенийците да се снабдяват с бензин на шестмесечна база.

Бих искал да дам съвет на тези, които трупат долари – скоро може да се сблъскате със значителни загуби. Би било разумно да предприемете подходящи действия, защото динамиката на пазара ще претърпи съществена промяна в рамките на няколко седмици“, предупреди Руто.

Освен това президентът спомена, че заинтересованите страни в сектора, като например банките, си сътрудничат с централната банка, за да намерят решение на проблема.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.