НАЧАЛО Други

Опитите на БРИКС да детронират Г-7 изглежда дават резултат

02.02.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Опитите на БРИКС да детронират Г-7 изглежда дават резултат

Ръководителят на Руската централна банка Елвира Набиулина подчерта в неотдавнашно интервю за RIA Novosti, че държавите от БРИКС са изпреварили Г-7 по дял в световния брутен вътрешен продукт (БВП), ако се вземе предвид паритетът на покупателната способност (ППС).

С присъединяването на нови членове към групата колективният ѝ дял в световното производство се е увеличил от 31% на 35% до края на 2023 г. въз основа на показателя ППС.

Този показател сравнява икономическата производителност и стандарта на живот в отделните държави, като отчита разликите в цената на стоките и услугите.

Икономическият блок приветства нови членове, сред които Саудитска Арабия, Иран, Етиопия, Египет и Обединените арабски емирства, наред със съществуващите членове Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Въпреки това Аржентина, която първоначално трябваше да се присъедини на 1 януари т.г., отмени решението си под ръководството на президента Хавиер Милей, избирайки друга посока.

Очаква се БРИКС да ръководи над 40% от световното производство на суров петрол, а общото население да е близо 3.6 милиарда души, което представлява почти половината от общото население на света, благодарение на включването на новите членове. Няколко други държави, сред които Венецуела, Тайланд, Сенегал, Куба, Казахстан, Беларус, Бахрейн и Пакистан, изразиха интерес да се присъединят към БРИКС, като някои от тях официално подадоха заявления.

За разлика от тях Международният валутен фонд (МВФ) отчита постоянен спад на дела на Г-7 в световния БВП по ППС през последните години, като той е намалял от 50.42 % през 1982 г. до 30.39 % през 2022 г. МВФ прогнозира по-нататъшно намаление до 29.44 % през настоящата година.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков разширяването на БРИКС се очаква да увеличи силата на групата, като въпросът е предвиден за обсъждане на предстоящата среща на върха в Южна Африка. Песков заяви, че макар постигането на единна валута на БРИКС да е неосъществимо, дискусиите по темата ще продължат.

Вярваме, че под една или друга форма разширяването на БРИКС ще допринесе за по-нататъшното развитие и укрепване на тази организация. Формата, степента [на разширяване] – точно това ще обсъдим по време на предстоящата среща на върха“, потвърди Песков, като подчерта важността на конструктивното взаимодействие със страните, заинтересовани от присъединяване към БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Байдън срещу Тръмп – кой ще спаси икономиката на САЩ?

Когато се разглежда въпросът кой може да спаси икономиката на САЩ между Байдън и Тръмп, е важно да се разгледат съответните им икономически политики, постижения и потенциални траектории.

22.02.2024 13:00 3 мин. четене

SEC вече са загубили делото за XRP според директора на Ripple

В неотдавнашен разговор с Bloomberg главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус навлезе в сложността на продължаващата съдебна битка между Ripple и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

22.02.2024 12:00 2 мин. четене

Бивши директори на FTX и Alameda стартират нова крипто борса

Сривът на FTX остави криптовалутната общност неспокойна, като промени облика на пазара за години напред.

22.02.2024 11:00 1 мин. четене

БРИКС: Поредната държава готова да се присъедини към съюза през 2024 година

След съобщението за разширяване, направено по време на годишната среща на върха през 2023 г., международната общност наблюдава отблизо потенциалните нови членове на алианса БРИКС.

22.02.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.