НАЧАЛО Други

Очаква ли се рали на фондовия пазар след срещата на Фед?

май 3, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Очаква ли се рали на фондовия пазар след срещата на Фед?

В момента пазарът на акции се намира в критичен момент, тъй като днес се очаква Федералният резерв да направи важно изявление относно лихвените проценти.

Според Том Лий, ръководител на отдел “Изследвания” във Fundstrat, това решение може да отбележи края на цикъла на затягане на лихвените проценти от страна на Фед и да доведе до достигане на историческия максимум на S&P 500 в началото на 2022 г.

Лий отбеляза, че има широко разпространени очаквания, че Фед ще повиши лихвените проценти с още 25 базисни пункта на предстоящата си политическа среща, след като вече увеличи лихвите с 475 базисни пункта през изминалата година, за да противодейства на инфлацията.

Пазарните индикатори показват 86% вероятност за увеличение с четвърт пункт, а 62% вероятност Фед да започне пауза на лихвените проценти през юни.

Според Лий пазарът на акции се намира в критичен момент, като решението на Фед е “решаващ или преломен” момент. Това се дължи на значителното въздействие на рязкото повишаване на лихвените проценти през 2022 г. върху акциите. Лий прогнозира, че ако Фед направи пауза, S&P 500 може да достигне $4,750 до края на 2023 г., което е близо до рекордния му връх през януари миналата година.

Лий също така очаква, че Фед може да бъде принуден да преразгледа ястребовата си парична политика поради облекчаване на инфлационните показатели. По-конкретно, от юни миналата година насам цените намаляват във важни категории като жилищното строителство и производството.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: БРИКС: 24 държави искат да приемат новата валута


Що се отнася до неотдавнашните банкови сътресения във First Republic Bank, Лий призна, че те са повод за безпокойство, но не смята, че ще доведат до разпространение на финансови проблеми. В резултат на това Лий очаква, че Фед вероятно все пак ще извърши последното си повишение на лихвените проценти тази седмица.

Анализаторът последователно показва оптимизъм по отношение на акциите въпреки низходящата тенденция на пазара. В предишната си прогноза той очакваше S&P 500 да достигне нов рекорден връх през 2022 г. Въпреки това, противно на прогнозите му, индексът се срина с 20% през същата година. Последната прогноза на Лий посочваше значителен подем през април, който в крайна сметка не се осъществи, тъй като акциите отбелязаха само скромно увеличение от 1%.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.