НАЧАЛО Други

Китай влязоха в историята с първата покупка на петрол с дигитална валута

октомври 22, 2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай влязоха в историята с първата покупка на петрол с дигитална валута

PetroChina International Corp Ltd отбеляза важен етап в интернационализацията на китайската валута, като сключи първата сделка със суров петрол в дигитални юани (e-CNY) на Шанхайската борса за петрол и природен газ (SHPGX).

Въпреки че точната стойност на сделката и самоличността на продавача остават неразкрити, този ход е в съответствие с инициативата на SHPGX да изпълни директивите на общинското правителство на Шанхай за използване на e-CNY в трансграничната търговия.

Борсата има за цел да подобри каналите за търговия и разплащане за глобалните субекти, като насърчава по-ефективните пазарни взаимодействия. Освен това се очаква това развитие да засили международните инвестиции на китайския пазар. Главният икономист на CITIC Securities, Минг Минг, подчерта ключовата роля на e-CNY за напредъка на трансграничните разплащания и глобалното приемане на RMB.

Тази транзакция следва неотдавнашната сделка с втечнен природен газ (LNG), уредена в юани между China National Offshore Oil Corp и френската Engie. В рамките на споразумението Engie ще достави 65,000 метрични тона втечнен природен газ на CNOOC през ноември.

През септември юанът запази позицията си на петата най-използвана световна разплащателна валута по стойност, заемайки пазарен дял от 3.71%, което е рекорд по данни на Обществото за световна междубанкова финансова телекомуникация (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Трансграничните разплащания в юани по текущата сметка за първите три тримесечия на годината нараснаха с 35% на годишна база до 10.16 трилиона юана ($1.39 трилиона), както съобщи Китайската народна банка.

Въпреки известна волатилност интернационализацията на юана остава стабилна, което показва нарастващо световно признание на валутата. Този напредък може да се отдаде на благоприятните политики, подкрепящи трансграничните разплащания в RMB, и на стабилната парична политика на Китай.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Китай влязоха в историята с първата покупка на петрол с дигитална валута”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.