НАЧАЛО Крипто Крими

Nexo разследвани от Бюрото за финансова защита на потребителите на САЩ

декември 7, 2022 15:06 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Nexo разследвани от Бюрото за финансова защита на потребителите на САЩ

Nexo се разследва от Бюрото за финансова защита на потребителите (БФЗП) - агенция отговорна за защита на потребителите във финансовия сектор.

Бюрото за финансова защита на потребителите (Consumer Financial Protection Bureau – CFPB) е правителствена агенция в САЩ, създадена с цел защита на потребителите от нелоялни, измамни или мошенически практики във финансовата индустрия. 

БФЗП има правомощията да регулира широк спектър от финансови продукти и услуги, включително кредитни карти, ипотеки, студентски заеми и банкови сметки. Агенцията е известна със стриктното си прилагане на законите за защита на потребителите и има правомощията да налага големи глоби на финансовите институции, които нарушават тези закони. 

Разследването на агенцията стартира преди малко повече от година (1-ви декември 2021 г.), когато тя подаде на Nexo иск за разследване (CID – civil investigative demand). В документът се посочва, че се изисква представител на компанията да се яви чрез видеоконферентна връзка за даване на устни показания по време на изслушване по разследването, което ще се проведе на 5 януари 2022 г.

Заповедта бе публично оповестена на 1-ви декември 2022 г. като агенцията сподели отказ на молба на Nexo за спиране на разследването. От компанията твърдят, че Бюрото за финансова защита на потребителите няма правомощия да разследва нейния „earn interest product“, който компанията описва по следния начин към момента на писане на статията:

Продуктът Nexo Earn Interest ви позволява да печелите лихва от определени цифрови активи, заредени в спестовния портфейл на вашата сметка в Nexo…

В допълнение, платформата обещава най-висока възвръщаемост, когато 10% от портфейла на потребителите е в NEXO – токена на платформата.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн е безценен за щата Тексас – американски сенатор


Крипто платформата с противоречива позиция

Според Nexo, този продукт е ценна книга и като такава попада под надзора на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) на САЩ. В отговор БФЗП заяви, че компанията не е регистрирана със SEC и не е заявила формално, че този продукт е ценна книга, която да подлежи на надзор от агенцията, като в заповедта се казва следното:

Nexo Financial се опитва да избегне да дава отговори на всички въпроси на бюрото относно Earn Interest Product (въз основа на теорията, че продуктът е ценна книга, която подлежи на надзор от страна на SEC), докато в същото време запазва аргумента, че продуктът не е ценна книга, която подлежи на надзор от SEC. Този опит да постигне и двете неща обрича петицията [за прекратяване на разследването] на Nexo Financial от самото начало.

Искът за гражданско разследване (CID) имаше за цел да установи дали Nexo е участвала в деяние, което подлежи на Закона за финансова защита на потребителите и на Регламент Е, като вторият предоставя специфична защита на потребителите, когато те прехвърлят средства по електронен път.

Материалът е базиран на заповедта на CFPB, както и на статиятаhttps://www.americanbanker.com/news/cfpb-discloses-its-first-known-probe-of-a-crypto-firm-which-is-fighting-the-effort

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Хакери откраднаха близо $800,000 от общността на Azuki

Акаунтът в Twitter на водещия проект за незаменяеми токени (NFT) Azuki беше компрометиран в петък, в резултат на което бяха откраднати криптоактиви на стойност малко под $800,000.

януари 28, 2023 19:03 2 мин. четене

Хакери представящи се за Robinhood се опитаха да разпространят фалшив токен

Хакери проникнаха в профилите на Robinhood в социалните мрежи с цел да разпространят фалшив токен наречен RBH в Binance Smart Chain (BSC).

януари 27, 2023 11:07 1 мин. четене

Севернокорейски хакери свързани с кражбата на $100 милиона от Harmony

В понеделник ФБР потвърди, че Lazarus Group и APT 38 стоят зад кражбата на $100 милиона от блокчейн платформата Harmony през юни миналата година и са се опитали да изперат парите чрез протокола за поверителност RAILGUN.

януари 26, 2023 21:00 1 мин. четене

Европол задържа крипто на стойност над $19 милиона свързани с Bitzlato

Като част от мерките за правоприлагане, предприети срещу криптоборсата Bitzlato – Европол заяви, че са задържани крипто портфейли, в които има дигитални активи на стойност над $19 милиона.

януари 24, 2023 16:11 2 мин. четене