НАЧАЛО Други

Златото достигна едномесечно дъно на фона на силния долар

18.01.2024 12:57 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Златото достигна едномесечно дъно на фона на силния долар

В сряда цените на златото се понижиха до ниво, което не е било наблюдавано от повече от месец. Този спад се дължи на добрите икономически данни, които подкрепиха щатския долар и доходността на държавните ценни книжа, намалявайки пазарните очаквания за предстоящо намаляване на лихвените проценти в САЩ през март.

Към 21:00 на 17 януари спот златото отбеляза спад от 1.2%, достигайки около $2,003 за тройунция, отбелязвайки най-ниската си стойност от 13 декември насам.

През предходната сесия бе регистриран спад от 1.3%, което представлява най-значителното му еднодневно понижение от 4 декември 2023 г. насам. В същото време фючърсите върху златото в САЩ приключиха с 1.2% понижение на ниво от $2,006.5.

Скокът на продажбите на дребно в САЩ през декември, надминал очакванията, допринесе за поддържане на икономиката на страната при навлизането ѝ в новата година. Американският долар, обозначаван с “DXY“, достигна едномесечен връх благодарение на добрите данни за продажбите на дребно, съпроводени с повишаване на доходността на бенчмарковите 10-годишни държавни облигации на САЩ.

Пазарните анализатори, включително Боб Хаберкорн, старши пазарен стратег в RJO Futures, отбелязаха преобладаващата несигурност по отношение на потенциалното намаляване на лихвените проценти.

Той подчерта трудността за златото да се покачи на фона на силния долар и продължителния във времето характер на намаляването на лихвените проценти.

Въпреки това геополитическите рискове бяха определени като фактори, които вероятно ще осигурят основа за цените на златото, поддържайки ги в близост до $2,000.

Управителят на Федералния резерв Кристофър Уолър предупреди срещу прибързаното намаляване на лихвените проценти, подчертавайки необходимостта от поддържане на по-ниска инфлация, преди да се приложат подобни мерки. Според инструмента CME FedWatch понастоящем търговците оценяват вероятността за намаляване на лихвените проценти през март на 53%.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.