НАЧАЛО Други

Най-лошото тепърва предстои, предупреждава МВФ

октомври 13, 2022 9:10 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Най-лошото тепърва предстои, предупреждава МВФ

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за световната икономика през следващата година.

Това понижение се дължи на последиците от войната в Украйна, глобалната инфлация, която изисква повишаване на лихвените проценти, и забавянето на растежа в Китай.

„Накратко, най-лошото тепърва предстои и за много хора 2023 г. ще се усеща като рецесия“, заяви главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринчас.

Забавяне на растежа

МВФ, който е основната финансова институция на ООН, сега прогнозира, че световният растеж ще се забави през следващата година с 2.7% – по-малко от 2.9%, оценени още през юли, и по-малко от прогнозирания за тази година растеж от 3.2%.

Гуринчас заяви, че има около 25% вероятност глобалният растеж през 2023 г. да бъде около 2%, докато има 10-15% вероятност всъщност ръстът на производството да бъде дори по-нисък от 1%.

„2% е много ниско число“, каза Гуринчас пред Yahoo Finance

От 1970 г. насам сме имали такъв ръст само около пет пъти. И всеки път, когато сме имали това, ако погледнете, това са 1973 г. – шокът от цените на петрола, 1981 г. и дезинфлацията на Волкер, финансовата криза от 2008 г. Всички те са се запечатали в колективната ни памет като времена на трудности.

Очаква се повече от една трета от световната икономика да се свие през тази или следващата година, а трите най-големи икономики – на САЩ, Европейския съюз и Китай – да продължат да се забавят.

МВФ очаква растежът в САЩ да достигне 1.6 % през тази година – с 0.7 % по-нисък от прогнозата му от юли – и ръст от 1% през 2023 г.

Основните рискове

МВФ отбелязва, че нахлуването на Русия в Украйна продължава да дестабилизира световната икономика, като води до тежка енергийна криза в Европа, която рязко увеличава разходите за живот и вреди на икономиката.

От институцията предупреждават, че рискът от неправилно управление на паричната, фискалната или финансовата политика е нараснал рязко, а финансовите пазари показват признаци на напрежение. Прекаленото затягане на политиката може да тласне световната икономика към ненужно тежка рецесия.

Същевременно МВФ отбелязва, че е важно държавите да повишат лихвените проценти и да овладеят инфлацията, тъй като предварителното повишаване на лихвените проценти и агресивното затягане на паричната политика е от решаващо значение за поддържане на дългосрочните инфлационни очаквания под контрол. Като цяло МВФ одобри подхода на Федералния резерв към паричната политика.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн ще бъде доминантната форма на пари – Л. Лепард


„Ние се чувстваме много добре с паричната политика, която в момента се предвижда от Федералния резерв и която е оценена на пазарите“, заяви Тобиас Адриан, директор на МВФ за капиталовите пазари и паричната политика, пред Yahoo Finance Live. 

Смятаме, че това е необходимо, за да се понижи инфлацията. За да се понижи инфлацията, трябва да се забави икономическата активност до известна степен. Надяваме се, че това ще бъде меко приземяване или дори ако се стигне до рецесия, тя може да бъде плитка.

МВФ прогнозира, че глобалната инфлация ще достигне своя връх в края на тази година, но ще остане висока за по-дълго време, отколкото се очакваше досега. Инфлацията би трябвало да достигне 8.8% през тази година, след което да се понижи до 6.5% през следващата година, а до 2024 г. да спадне до 4.1%.

Също така бяха споделени предупреждения, че рисковете за стабилността на световната финансова система са се „влошили съществено“. Международният орган заяви, че пазарната ликвидност се е влошила във всички ключови класове активи и че съществува повишен риск от значителна волатилност, катализирана от условия на ниска пазарна ликвидност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Polkadot награждава потребителите за разкриване на измами

Polkadot обяви най-новата си инициатива, а именно, че ще възнаграждава с USDC членовете на общността си, разкрили измами, за да помогне на своята екосистема.

ноември 26, 2022 18:03 1 мин. четене

МВФ предупреждава Африка за рисковете от криптовалутите

Африка получи предупреждение от Международния валутен фонд (МВФ) за рисковете, които крие бързото приемане на крипто, изтъквайки, че само една четвърт от държавите в Субсахарска Африка са регламентирали официално криптовалутите.

ноември 26, 2022 17:03 1 мин. четене

Биткойн (BTC): Мечият пазар почти се изчерпа, твърди директора на deVere Group

Главният изпълнителен директор на финансово-консултантската компания deVere Group Найджъл Грийн е оптимист, че мечият пазар на криптовалутите ще приключи след месеци.

ноември 26, 2022 15:19 1 мин. четене

Binance събра $2 милиарда за спасителния фонд за индустрията

Binance се ангажира да предостави $2 милиарда на обявения наскоро спасителен фонд за крипто индустрията. 

ноември 26, 2022 12:51 1 мин. четене