НАЧАЛО Други

Най-лошото тепърва предстои, предупреждава МВФ

октомври 13, 2022 9:10 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Най-лошото тепърва предстои, предупреждава МВФ

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за световната икономика през следващата година.

Това понижение се дължи на последиците от войната в Украйна, глобалната инфлация, която изисква повишаване на лихвените проценти, и забавянето на растежа в Китай.

“Накратко, най-лошото тепърва предстои и за много хора 2023 г. ще се усеща като рецесия”, заяви главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринчас.

Забавяне на растежа

МВФ, който е основната финансова институция на ООН, сега прогнозира, че световният растеж ще се забави през следващата година с 2.7% – по-малко от 2.9%, оценени още през юли, и по-малко от прогнозирания за тази година растеж от 3.2%.

Гуринчас заяви, че има около 25% вероятност глобалният растеж през 2023 г. да бъде около 2%, докато има 10-15% вероятност всъщност ръстът на производството да бъде дори по-нисък от 1%.

“2% е много ниско число”, каза Гуринчас пред Yahoo Finance

От 1970 г. насам сме имали такъв ръст само около пет пъти. И всеки път, когато сме имали това, ако погледнете, това са 1973 г. – шокът от цените на петрола, 1981 г. и дезинфлацията на Волкер, финансовата криза от 2008 г. Всички те са се запечатали в колективната ни памет като времена на трудности.

Очаква се повече от една трета от световната икономика да се свие през тази или следващата година, а трите най-големи икономики – на САЩ, Европейския съюз и Китай – да продължат да се забавят.

МВФ очаква растежът в САЩ да достигне 1.6 % през тази година – с 0.7 % по-нисък от прогнозата му от юли – и ръст от 1% през 2023 г.

Основните рискове

МВФ отбелязва, че нахлуването на Русия в Украйна продължава да дестабилизира световната икономика, като води до тежка енергийна криза в Европа, която рязко увеличава разходите за живот и вреди на икономиката.

От институцията предупреждават, че рискът от неправилно управление на паричната, фискалната или финансовата политика е нараснал рязко, а финансовите пазари показват признаци на напрежение. Прекаленото затягане на политиката може да тласне световната икономика към ненужно тежка рецесия.

Същевременно МВФ отбелязва, че е важно държавите да повишат лихвените проценти и да овладеят инфлацията, тъй като предварителното повишаване на лихвените проценти и агресивното затягане на паричната политика е от решаващо значение за поддържане на дългосрочните инфлационни очаквания под контрол. Като цяло МВФ одобри подхода на Федералния резерв към паричната политика.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн ще бъде доминантната форма на пари – Л. Лепард


“Ние се чувстваме много добре с паричната политика, която в момента се предвижда от Федералния резерв и която е оценена на пазарите”, заяви Тобиас Адриан, директор на МВФ за капиталовите пазари и паричната политика, пред Yahoo Finance Live. 

Смятаме, че това е необходимо, за да се понижи инфлацията. За да се понижи инфлацията, трябва да се забави икономическата активност до известна степен. Надяваме се, че това ще бъде меко приземяване или дори ако се стигне до рецесия, тя може да бъде плитка.

МВФ прогнозира, че глобалната инфлация ще достигне своя връх в края на тази година, но ще остане висока за по-дълго време, отколкото се очакваше досега. Инфлацията би трябвало да достигне 8.8% през тази година, след което да се понижи до 6.5% през следващата година, а до 2024 г. да спадне до 4.1%.

Също така бяха споделени предупреждения, че рисковете за стабилността на световната финансова система са се “влошили съществено”. Международният орган заяви, че пазарната ликвидност се е влошила във всички ключови класове активи и че съществува повишен риск от значителна волатилност, катализирана от условия на ниска пазарна ликвидност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Илон Мъск отново стана най-богатия човек на планетата, но за кратко

В четвъртък Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla, си върна позицията на най-богатия човек в света, като изпревари Бернар Арно, председател на LVMH.

юни 9, 2023 7:00 2 мин. четене

Binance.US отговаря на обвиненията на SEC: Изключва криптовалутни двойки

Binance.US наскоро направи значителни промени след съдебните действия на Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC).

юни 9, 2023 6:00 2 мин. четене

Федерален съдия в САЩ прекратява делото срещу DeFi платформа

Федерален съдия в САЩ наскоро отхвърли иск срещу платформата за децентрализирано финансиране (DeFi) PoolTogether, като постанови, че федералният съд не е подходящо място за разглеждане на проблеми, свързани със стартъпа.

юни 8, 2023 20:00 2 мин. четене

Шефът на Terraform Labs може да изтърпи присъдата си както в САЩ, така и Южна Корея

Според високопоставен южнокорейски прокурор съоснователят и главен изпълнителен директор на Terraform Labs, До Куон, е изправен пред потенциални правни последствия в САЩ и Южна Корея.

юни 8, 2023 17:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.