НАЧАЛО Други

Най-голямата заплаха за световната икономика според JPMorgan

септември 28, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Най-голямата заплаха за световната икономика според JPMorgan

В неотдавнашно интервю Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, изрази загриженост относно готовността на световната икономика за потенциален сценарий на повишаване на основните лихвени проценти на Федералния резерв до 7%.

Той посочи и надвисналата заплаха от стагфлация. Коментарите на Даймън подчертават потенциалното напрежение, което подобна ситуация би могла да окаже върху финансовата система, което впоследствие ще се отрази на бизнеса и потребителите. Тази перспектива контрастира с преобладаващото мнение, че Фед наближава края на фазата си на затягане.

По време на посещението си в Мумбай за срещата на върха на инвеститорите на JPMorgan Даймън предупреди, че светът може да не е достатъчно подготвен за възможността референтните лихвени проценти на Фед да достигнат 7%. Той подчерта, че ако се съчетае със стагфлация, подобен сценарий може да доведе до значителен стрес за световната финансова система. Освен това Даймън отбеляза, че преминаването от 5% към 7% лихвени проценти ще представлява по-голямо предизвикателство за икономиката в сравнение с предишното преминаване от 3% към 5%.

Тази гледна точка обаче се различава от консенсуса, че Фед е към края на цикъла си на затягане, след като повиши лихвените проценти с 5.25 процентни пункта, за да достигнат 5.5% – най-високото равнище от 22 години насам.

Макар че американските политици аргументират необходимостта от поддържане на по-високи лихвени проценти за борба с инфлацията, предпазливите думи на Даймън предизвикаха пазарни реакции.

Вследствие на това сега експертите оценяват вероятността за рецесия в САЩ през следващата година на 60%, особено ако лихвеният процент от 7% наруши усилията на икономиката за меко приземяване.

Забележително е, че според последното обобщение на икономическите прогнози представителите на Федералния резерв продължават да клонят към осъществяване на още едно повишение на лихвените проценти до края на годината. Джейми Даймън изрази оптимизъм по отношение на нарастващото партньорство между Индия и САЩ.

Той също така подчерта потенциала на Индия и изтъкна необходимостта от конструктивен диалог между лидерите на двете страни, за да се адаптират към променящата се глобална динамика и да култивират взаимноизгодни търговски и инвестиционни отношения.

Даймън отбеляза, че Индия и Америка са естествени сътрудници, като заяви, че онези, които не успяват да признаят това, не са обмислили въпроса внимателно. Освен това той похвали инициативите на министър-председателя Моди за рационализиране на финансовите процеси, опростяване на данъците и насърчаване на преките чуждестранни инвестиции.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.