НАЧАЛО Други

Най-големите рискове, свързани с дигиталните валути на централните банки

декември 28, 2022 11:07 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Най-големите рискове, свързани с дигиталните валути на централните банки

Напоследък около цифровите (или дигиталните) валути на централните банки (CBDC) има много шум, като идеята повдига известни въпроси и поражда редица притеснения.

Тази концепция се лансира като потенциално решение на проблемите, с които се сблъскват традиционните фиатни валути. 

CBDC обаче имат и друга страна, която често се пренебрегва от мнозинството – техният потенциал да позволят масово наблюдение. В тази статия ще разгледаме рисковете, свързани с тези валути и причините, поради които те биха могли да бъдат инструмент на правителствата за проследяване и наблюдение на техните граждани.

Какво са дигитални валути на централните банки (CBDC)?

Това са цифрови версии на традиционните фиатни валути, емитирани и подкрепени от централни банки. Предназначени са да се използват като средство за обмен и съхранение на стойност, подобно на парите в брой. CBDC се различават от криптовалутите като Биткойн, които са децентрализирани и не са подкрепени от централен орган.

Какви са рисковете, свързани с тези дигитални валути на централните банки?

Един от основните рискове е, че дигиталните валути на централните банки биха могли да позволят на правителствата да проследяват и контролират своите граждани по начини, които понастоящем не са възможни с традиционните фиатни валути.

Тъй като те са цифрови, те могат лесно да бъдат проследявани. Това означава, че всяка транзакция, извършена със CBDC, може да бъде наблюдавана от правителството. 

Освен това те могат да се използват за въвеждане на отрицателни лихвени проценти, което ще изисква от гражданите да плащат на централната банка, за да държи парите им. Това би могло да доведе до засилване на държавния контрол върху финансовите решения на гражданите в прекомерен смисъл. В допълнение, това би могло да окаже натиск върху дребните бизнеси.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Какво може да предстои догодина? – Майкъл ван де Поуп


Но как точно могат да се използват за масово наблюдение или контрол на населението?

Съществуват няколко начина, по които CBDC могат да се използват за тази цел:

  1. Първо, те могат да се използват за проследяване и наблюдение на финансови транзакции в реално време. Това би дало на правителствата безпрецедентен поглед върху финансовия живот на техните граждани.
  2. Второ, CBDC могат да се използват за въвеждане на изисквания за „познаване на клиента“ (KYC), които биха изисквали от потребителите да предоставят лична информация, за да използват валутата. Тази информация може да се съхранява в централна база данни и да се използва за целите на проследяване и мониторинг.
  3. И накрая, CBDC могат да се използват за въвеждане на ограничения върху използването на определени стоки или услуги, като например цензуриране на възможността за закупуване на определени видове съдържание или ограничаване на достъпа до определени уебсайтове.

Като цяло е важно внимателно да се обмислят потенциалните последици от CBDC, включително рисковете за личната свобода и финансовата стабилност, преди да се приемат. 

Важно е също така физическите лица да са наясно с възможността CBDC да се използват по начини, които биха могли да ограничат способността им да държат и използват собствените си пари.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

FTX: Банкман-Фрийд може да е използвал клиентски средства, за да инвестира в неясна фирма

Американските прокурори твърдят, че инвестицията на Сам Банкман-Фрийд (SBF) в Modulo вероятно е била направена с помощта на незаконно присвоени пари от депозити на клиентите.

януари 27, 2023 16:21 2 мин. четене

Yuga Labs няма регистрирани авторски права за Bored Ape Yacht Club

Според информацията от съдебни документи по делото между Райдър Рипс и Yuga Labs, компанията майка на Bored Ape Yacht Club (BAYC) няма регистрирани авторски права за изображенията в NFT колекцията си.

януари 27, 2023 14:17 2 мин. четене

Роднините на Сам Банкман-Фрийд не сътудничат на FTX за разследването

Някои от близките роднини на Сам Банкман-Фрийд не сътрудничат на разследването свързано с FTX и според адвокатите на компанията трябва да бъдат разпитани в съда.

януари 27, 2023 12:30 2 мин. четене

Роджър Вер дължи $20 милиона на Genesis

Роджър Вер обвинен в неизпълнението на задължения към Genesis в размер на $20 милиона.

януари 27, 2023 9:59 2 мин. четене