НАЧАЛО Крипто Крими

Най-големите крипто хакове за 2023 година

26.12.2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Най-големите крипто хакове за 2023 година

В края на октомври 2023 г. пазарът на криптовалути преживя значителен подем, задвижван от Биткойн (BTC) - водещата криптовалута в световен мащаб.

Това рали доведе до значителен приток на средства, като тласна различни монети и токени да достигнат най-високите си стойности за повече от година.

Заедно с повишената пазарна активност обаче се появиха отново измами и хакове, свързани с криптовалути. Наблюдателите в общността на дигиталните активи забелязаха ръст на незаконните дейности, подчертан от предупрежденията на институции като британската Lloyds Bank относно често срещани крипто измами.

Въпреки първоначалните схващания, свързаните с крипто незаконни дейности продължиха успоредно с възраждането на пазара. С наближаването на Новата година бе съставем списък със значимите инциденти от всяко тримесечие на 2023 г.

Euler Finance

Извършена на 13 март 2023 г. атаката с флаш заеми на Euler Finance се очертава като най-значимата крипто хакерска атака за годината. Възползвайки се от ликвиден недостатък във функцията DonateToReserve, нападателят открадна около $197 милиона под формата на DAI, обвит Биткойн (wBTC), USDC и стейкнат Етериум (stETH). Изненадващо, нападателят призна за хакерската атака и върна откраднатите активи срещу обезщетение.

Multichain Hack

Атаката срещу Multichain, случила се през юли, отрази мащаба на инцидента с Euler Finance, но нямаше положителна развръзка. Чрез неразрешени големи тегления протоколът за мост между веригите загуби $125 милиона в криптовалута. По-голямата част от източените активи идваха от моста Fantom, включително USDC, Dogecoin (DOGE), Tether (USDT), обвит Биткойн (wBTC) и обвит Етериум (wETH). По-късно Multichain обяви спирането на работата си поради атаката.

Stake.com

На 5 септември PeckShield, компания за блокчейн сигурност, съобщи, че портфейлите, свързани с онлайн крипто казиното Stake.com, са били изпразнени от активи на стойност приблизително $41 милиона. Нападателите, потенциално свързани със севернокорейската Lazarus Group според доклад на ФБР, са взели различни криптовалути като ETH, Polygon (MATIC) и BNB.

Ledger

Между октомври и декември индустрията на криптовалутите претърпя значителни загуби поради хакове. Един открояващ се инцидент се случи на 14 декември – атаката на Ledger Connect Kit. Използвайки зловреден код, вмъкнат в Ledger Connect Kit v1.1.7, нападателят получи достъп до портфейлите на потребителите, компрометирайки платформи като SushiSwap, Zapper и Revoke.cash.

Загубени бяха активи на стойност близо $600,000, но Ledger бързо се намеси, за да предотврати по-нататъшни щети. Компанията обеща да възстанови разходите на засегнатите потребители, да разследва задълбочено инцидента, да отстрани основните уязвимости и да подобри цялостните мерки за сигурност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Voyager Digital с важна крачка към компенсирането на кредиторите

Voyager Digital и нейните кредитори достигнаха критичен момент в процеса на възстановяване на компанията, отбелязвайки важен етап след обявяването ѝ в несъстоятелност.

12.04.2024 21:00 2 мин. четене

Бившият директор на FTX ще обжалва присъдата си за 25 години затвор

Юридическият екип на бившия главен изпълнителен директор на FTX Сам “SBF” Банкман-Фрийд е предприел стъпки за оспорване на присъдата и наказанието му.

12.04.2024 9:00 1 мин. четене

Богат бизнесмен бе отвлечен и държан в клетка заради откуп в Биткойн

Британски прокурори твърдят, че богатият китайски бизнесмен Дилън Хуанг е бил отвлечен чрез заплахи с пистолет от престижно голф игрище в Обединеното кралство и подложен на ужасяващо отношение от банда за крипто откупи, която е поискала $15 милиона под формата на Биткойн.

11.04.2024 15:00 2 мин. четене

SEC пак ще завежда дело срещу крипто борса

Според неотдавнашен доклад на Fortune Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) е уведомила Uniswap, водеща децентрализирана борса, за предстоящи съдебни действия.

11.04.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.