Dogecoin

Dogecoin DOGE

Ранк 8
Ранк 8
Dogecoin цена в USD:

$0.0901273

Пазарна капитализация
$11,957,258,984.77
132,670,764,300 DOGE
24ч Обем
$893,946,776
9,918,711,489DOGE
Крипто в циркулация
132,670,764,299.89 DOGE
Макс : 132670764299.89

Какво е Dogecoin

 

Dogecoin (DOGE) е peer-to-peer криптовалута с отворен код, която се отличава от по-голямата част от пазара на дигитални валути с шеговития си характер и с логото на куче от породата шиба ину. Забележителни характеристики на DOGE, който използва алгоритъм scrypt, са ниската му цена и неограниченото предлагане.

История на Dogecoin

Джаксън Палмър, продуктов мениджър в офиса на Adobe Inc. в Сидни, Австралия, създава Dogecoin през 2013 г. като начин да сатиризира шума около криптовалутите. След като получава положителни отзиви и интерес в социалните медии, той купува домейна dogecoin.com.

 

Били Маркъс, разработчик на софтуер в IBM, желае да създаде дигитална валута, но има проблеми с популяризирането на усилията си. Маркъс се обединява с Палмър, за да създаде софтуера, който в момента стои зад Dogecoin.

 

В началото на 2021 г. Dogecoin придобива култов статут в секцията на WallStreetBets в Reddit – основният подбудител на аферата GameStop през януари същата година – където ентусиасти обещават да изстрелят стойността му значително (това е преди всички дискусии за криптовалути да бъдат забранени в този subreddit).

 

До май 2021 г. Dogecoin достигна най-високата си стойност от $0.68 в сравнение със стойност от малко под 1 цент в началото на годината. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск беше поне частично отговорен за огромния ръст, след като нарече Dogecoin любимата си криптовалута. До средата на 2021 г. Dogecoin постоянно се нареждаше сред първите пет криптовалути по обща пазарна капитализация

Функционалност

Маркъс базира кода на Dogecoin на Luckycoin, произлязъл от LTC и първоначално използва рандомизирано възнаграждение за добив на блокове, въпреки че през март 2014 г. то е променено на статично възнаграждение. Dogecoin използва технологията scrypt на Litecoin и е монета, която се добива чрез механизма за доказателство за работа (PoW).

 

Чрез въпросният механизъм миньорите използват компютри за решаване на сложни математически уравнения, за да обработват транзакции и да ги записват в блокчейна. В замяна на поддръжката на блокчейна миньорите печелят допълнителни токени, които след това могат да държат или да продават на свободния пазар.

 

Dogecoin може да се използва за плащания и покупки, но не е много ефективно средство за съхранение на стойност. Това е така най-вече защото няма ограничение на броя DOGE токени, които могат да бъдат създадени чрез добив – което означава, че криптовалутата е силно инфлационна по своя замисъл.

Dogecoin Цена в Реално Време