НАЧАЛО Други

Най-големият кредитен балон в история: Уолстрийт очаква тежък срив

ноември 15, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Най-големият кредитен балон в история: Уолстрийт очаква тежък срив

Главният инвестиционен директор на Universa Investments Марк Шпицнагел отправи страшно предупреждение за предстоящ пазарен срив, като определи настоящата ситуация като "най-големия кредитен балон в човешката история".

В интервю той обяснява тази криза с изкуствено занижените лихвени проценти и притока на изкуствена ликвидност след финансовата криза от 2008 г. Шпицнагел подчерта, че кредитните балони са неизбежни и обикновено се спукват, като дълговете достигат неустойчиви нива.

Други финансови експерти подкрепят опасенията, като Bank of America прогнозира потенциални фалити на частни дългове на стойност около $1 трилион поради повишаването на лихвените проценти. Според Чарлз Шваб при високорисковите корпоративни дългове вече се наблюдава увеличаване на случаите на неизпълнение и просрочие, като пикът се очаква през първото тримесечие на 2024 г.

Освен това публичният дълг в САЩ достигна над $33 трилиона, а Goldman Sachs изчисли, че при продължителен сценарий с високи лихвени проценти общите разходи по дълговия баланс на САЩ могат да достигнат своя връх до 2025 г.

Въпреки че икономиката расте, Спицнагел смята това за “пирова победа“, подчертавайки, че сегашните печалби могат да доведат до бъдещи страдания, особено за бъдещите поколения, които ще се справят с федералния дълг.

Шпицнагел прогнозира значителен пазарен срив на хоризонта, като твърди, че спукването на кредитния балон ще има разрушителни последици за целия пазар и ще постави под въпрос съществуващите прогнози. Той очаква тази криза да се разгърне в рамките на следващите една-две години, което може да доведе до срив на лихвените проценти до “много, много ниски” нива.

Въпреки предстоящите сътресения Шпицнагел предложи дългосрочна инвестиция в акции, изтъквайки S&P 500 като най-добре представящ се индекс за период от две десетилетия. Макар да признава предстоящите предизвикателства, той остава уверен в дългосрочния потенциал на фондовия пазар и го определя като предпочитана инвестиция през следващите десетилетия.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.