НАЧАЛО Други

Над половината от продадените акции в Saudi Aramco са купени от чуждестранни инвеститори

08.06.2024 23:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Над половината от продадените акции в Saudi Aramco са купени от чуждестранни инвеститори

Саудитска Арабия успешно е разпределила повече от половината от продажбата на акции на стойност $11.2 милиарда в Aramco на чуждестранни инвеститори, според информация, споделена с Reuters.

Този ход е в съответствие със стратегията на Саудитска Арабия за привличане на международни инвестиции в подкрепа на икономическата й диверсификация, далеч от зависимостта от петрола, въпреки че предишните усилия често не успяват да постигнат целите.

Продажбата на акции видя множество поръчки от инвеститори в САЩ, Обединеното кралство, Хонг Конг и Япония. Интересното е, че търсенето от международни инвеститори за тази вторична продажба на акции надхвърли това от първичното публично предлагане (IPO) на Aramco през 2019 г. В петък Aramco потвърди, че акциите са оценени на 27.25 риала ($7.27) в диапазон от 26.70-29.00 риала.

Сделката, вътрешно наречена Project Bond от участващите банки, отне месеци на планиране. В резултат на това повече от 120 нови международни инвеститори бяха добавени към Aramco.

Общото търсене на предлагането беше над $65 милиарда в глобалните големите институции и вътрешния пазар на дребно. Този стратегически ход подкрепя визията за развитие на страната до 2030 на принц Мохамед бин Салман, амбициозен план за финансиране на различни проекти, вариращи от електрически превозни средства до футуристични пустинни градове, главно чрез Фонда за публични инвестиции (PIF). Държавният фонд от $925 милиарда, след като намали някои от големите си проекти, сега има за цел да изостри фокуса си, за да прокара визията напред.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Търговията на Китай с Австралия връща нивата си отпреди Ковид пандемията

Въпреки десетилетието на политическо напрежение Китай, член на БРИКС, значително увеличава търговията си с Австралия.

22.06.2024 15:00 1 мин. четене

Топ мениджър на фондове намалява позициите си в Nvidia – ето защо

Пол Уик от Seligman Investments е намалил дела си в Nvidia, изразявайки съмнения относно бъдещия ръст на приходите на компанията.

22.06.2024 10:30 1 мин. четене

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.