НАЧАЛО Други

БРИКС: Над 70 централни банки купуват долари, зарязвайки китайската валута

06.06.2024 9:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Над 70 централни банки купуват долари, зарязвайки китайската валута

Според последна информация централните банки на водещите държави трупат щатски долари и злато, а не китайски юан.

73 управители на резерви на централни банки заявиха, че планират да увеличат покупките на щатски долари през следващите 12-24 месеца.

Последните данни, публикувани от Форума на официалните парични и финансови институции, хвърлят светлина върху това, че централните банки на много държави трупат повече щатски долар и злато, отколкото китайски юан. Проучването показва, че нетно 18% от управляващите резерви възнамеряват да увеличат покупките си на щатски долари.

Ръководителите на резервните банки придобиват щатски долари заради високата им доходност, тъй като лихвите в китайския юан намаляват. Развитието укрепва щатския долар в момент, когато БРИКС се стреми да го измести от позицията на световна резервна валута.

БРИКС използваше китайския юан приоритетно пред щатския долар за търговия между страните членки и други развиващи се държави. Сега, когато централните банки на различни държави се дистанцират от юана, щатският долар придобива все по-голяма популярност.

Това е първата година, в която наблюдаваме някакъв значим дял на управителите на резерви, които искат да намалят притежаваните от тях юани“, заяви Нихил Сангани, управляващ директор на Института за икономическа и парична политика OMFIF.

Много (мениджъри) посочиха прозрачността на пазара и геополитиката като някои пречки, а поне в краткосрочен план доста от тях споменаха, че това е просто момент на възвръщаемост – основните лихвени проценти в Китай са ниски и сега можете да получите по-висока доходност в американски или европейски държавни облигации“, каза Сангани пред Reuters.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

7 Отговори на “БРИКС: Над 70 централни банки купуват долари, зарязвайки китайската валута”
  1. Ройтерс…
    Тия са пред фалит. Готови са за няколко цента да публикуват дори, че сестрата на главния им редактор е… лека жена…

  2. Злато съм напълно съгласен ама за какво им е миризливия долар при условие,че е без никакво реално покритие и са задлъжняли с трилйони ?

    • Ами известни световни икономисти казват че китайския вътрешен дълг надхвърля 20трл.Но при еднопартийна диктатура и липса на всякаква опозиция в китай не може да се разбере точния размер на дълга

  3. Такова е нареждането от горе. Ние печатаме доларите, Вие ги купувате с Вашите валути. Така инфлация ще има за всички, не само за американците….щ

  4. Големия памперс,

    САЩ натискат “приятелите” си да поддържат долара на изкуствено дишане (точно както ги натискат да увеличават военните бюджети и да купуват американско оръжие). С времето този натиск ще се увеличава. Въпреки че и сега изнасят дълг (чрез безумното печатане на необезпечени долари) САЩ затъват в дългова спирала, а напред ще става по-зле. Спешно им трябва голяма война, която да нулира дълга.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.