НАЧАЛО Други

Може ли Мексико да се присъедини към БРИКС през 2024 година?

11.12.2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Може ли Мексико да се присъедини към БРИКС през 2024 година?

Алиансът БРИКС реши да разшири коалицията си през август 2023 г., като отправи покани към няколко нови членове, сред които Египет, Иран и други.

Въпреки по-ранните спекулации, Мексико, за което се говореше, че има интерес да се присъедини към БРИКС, категорично отказа каквото и да било участие.

Преди Срещата на върха през август мексиканският президент Андрес Мануел Лопе Обрадор отговори на слуховете за кандидатурата на Мексико за присъединяване към БРИКС, като заяви:

Няма да бъдем част от тази група или асоциация.

След това изявление Мексико не показа особена склонност да промени позицията си относно присъединяването към БРИКС. Вместо това страната продължава да укрепва отношенията си с други търговски партньори като Съединените щати и Канада. Въпреки че БРИКС има за цел да се откаже от щатския долар и да въведе нова глобална валута, Мексико не изглежда склонно да сътрудничи на тази инициатива за дедоларизация. Изглежда малко вероятно Мексико да стане член на БРИКС през 2024 г.

Въпреки това Мексико би могло да извлече определени предимства, ако обмисли членство в БРИКС. Сред потенциалните ползи са достъпът до по-големи пазари и засиленото влияние върху глобалните въпроси. Предвид нарастващия интерес и участието на различни държави в БРИКС, Мексико би могло да подобри икономиката си чрез сътрудничество с други големи държави от различни континенти.

Що се отнася до приемането на валутата на БРИКС, тъй като тази концепция все още се заражда, Мексико има време да оцени потенциалното ѝ въздействие. Решението за присъединяване и приемане на валутата ще изисква задълбочено обмисляне.

Към настоящия момент включването на Мексико в БРИКС през 2024 г. остава малко вероятно, докато президентът Обрадор е на власт. Все пак общите избори в Мексико са насрочени за лятото на 2024 г. Нови кандидати с различни позиции по отношение на БРИКС могат да окажат значително влияние върху решенията на избирателите. Перспективата Мексико да се ангажира с БРИКС не може да бъде пренебрегвана, особено след като алиансът набира скорост.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.