НАЧАЛО Алткойни

Може ли стабилната монета на Terra да се върне до $1?

11.10.2022 8:02 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Може ли стабилната монета на Terra да се върне до $1?

USTC се повиши с 57% малко след като разработчик от Terra публикува предложение, в което призовава общността да работи за връщането на бившата монета към стойността ѝ от $1.

Завръщане от мъртвите

Общността на Terra Classic се надява, че нейната неуспешна стабилна монета ще се завърне.

Разработчикът на Terra Тобиас Андерсен сподели публикация в Medium, в която излага аргументи, че общността на Terra Classic (или “лунатиците”, както те се изразяват) трябва да се стреми да върне оригиналния стейбълкойн на екосистемата, TerraClassicUSD (USTC), обратно на $1.

Публикацията доведе до скок на USTC с малко повече от 57% на Binance (борсата с най-голяма ликвидност за токена) – от $0.029 до $0.045. След това токенът спадна до $0.039 към момента на писане на статията. По данни на CoinGecko USTC е нараснал с 592%, откакто достигна дъно от $0.006 на 18 юни.

Алгоритмичната стабилна монета, известна преди това като UST, беше водещият продукт на Terra. Алгоритъмът позволяваше на потребителите да издадат 1 UST, като изгорят LUNA (токен за управление на Terra и балансиращ механизъм за UST) на стойност $1 и обратно. Механизмът спомогна за превръщането на LUNA и UST в два от най-големите крипто токени по пазарна капитализация по време на бичия пазар през 2021 г.

Той обаче създаде и отрицателна обратна връзка, когато актива девалвира срещу долара в началото на май и инвеститорите загубиха доверие в него. UST, LUNA и останалата част от екосистемата Terra се сринаха, като директно заличиха над $40 милиарда стойност от крипто пазара в рамките на няколко дни.

Практически опасения

Въпреки че целта на Андерсен е амбициозна, съдържанието на предложението му е изтъняло.

Андерсен твърди, че възстановяването на стабилната стойност от $1 на USTC може да бъде осъществен чрез стимулиране на новите предприятия да използват съществуващата блокчейн инфраструктура на Terra Classic. За тази цел Андерсен предлага да се въведе механизъм за изгаряне на USTC, стейкинг на LUNC и създаване на механизъм за частичен суап (който след това би могъл да се обложи с данък).

Но разработчикът на Terra не успява да обясни как точно дори успешното прилагане на тези функции би било полезно по какъвто и да е начин за USTC да си възвърне някогашната стабилна стойност.

 

Видове стабилни монети

Понастоящем съществуват три основни вида стабилни монети. Някои от тях, като USDT и USDC, са обезпечени с резерви, съставени от емитирани от правителството валути, като например щатски долар или евро.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Blockwater с $3.4 милиона неизплатени задължения към TrueFi


Други, като DAI на MakerDAO, използват процес на свръхобезпечение: потребителите могат да депозират ETH или други криптовалути и да изсекат DAI срещу своите активи. И накрая, алгоритмичните стабилни монети, като старата UST, обикновено са подкрепени от алгоритмични механизми, които се опитват да насочат пазарните сили към стабилизиране на цената на монетата.

Но тази цел от $1 вероятно също е недостижима. Предложението изглежда смесва идеята за мрежова активност в блокчейна на Terra Classic с поскъпването на USTC. За съжаление, това няма да е достатъчно. В най-добрия случай мрежовата активност може да увеличи цената на местния токен на екосистемата, LUNC, но ако не се въведе механизъм, чрез който USTC да улови част от стойността, внесена в блокчейна на Terra, няма фундаментални причини цената на бившата стабилна монета да се промени.

Също така не се разглежда въпросът как USTC ще поддържа последователно своята обвързаност с долара, без да се превръща в чисто спекулативен актив.

Това не е първият път, в който феновете на Luna възлагат надежди на съмнителни планове. Неотдавна общността се обедини около идеята, че токенът LUNC, който към момента се търгува за $0.00029, може да достигне и $1. За да се случи това, токенът ще трябва да надхвърли няколко пъти пазарната капитализация на самия Биткойн (BTC).

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Kraken отрича слуховете за премахване на Tether в Европа

Kraken, водеща борса за криптовалути, потвърди, че не планира да извади Tether (USDT) от списъка си в с предлагани активи за търговия в Европа, въпреки нарастващите опасения относно стабилността и регулаторното съответствие на стабилните монети.

19.05.2024 22:00 1 мин. четене

Резкият спад в цените на GME и AMC породи много съмнения

Меме криптовалутите може да засенчат меме акциите поради възприеманите от тях ползи. GameStop (GME), базиран на Solana (SOL) меме токен, който отбеляза скок след завръщането на Roaring Kitty, сега търпи значителни загуби.

19.05.2024 16:00 1 мин. четене

Основателят на Telegram получи милиони в нов алткойн и се закани да не продава до 100х печалба

На 17 май Павел Дуров, основател на Telegram, изрази благодарността си към проекта Notcoin за щедрото дарение.

19.05.2024 11:30 2 мин. четене

Тази криптовалута скочи с над 40% след съобщение за нова актуализация

Алткойн, свързан с ориентиран към сигурността крипто портфейл, значително надмина по-широкия пазар на дигитални активи, като тази седмица се повиши с над 40%.

19.05.2024 10:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.