НАЧАЛО Алткойни

Може ли стабилната монета на Terra да се върне до $1?

октомври 11, 2022 8:02 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Може ли стабилната монета на Terra да се върне до $1?

USTC се повиши с 57% малко след като разработчик от Terra публикува предложение, в което призовава общността да работи за връщането на бившата монета към стойността ѝ от $1.

Завръщане от мъртвите

Общността на Terra Classic се надява, че нейната неуспешна стабилна монета ще се завърне.

Разработчикът на Terra Тобиас Андерсен сподели публикация в Medium, в която излага аргументи, че общността на Terra Classic (или “лунатиците”, както те се изразяват) трябва да се стреми да върне оригиналния стейбълкойн на екосистемата, TerraClassicUSD (USTC), обратно на $1.

Публикацията доведе до скок на USTC с малко повече от 57% на Binance (борсата с най-голяма ликвидност за токена) – от $0.029 до $0.045. След това токенът спадна до $0.039 към момента на писане на статията. По данни на CoinGecko USTC е нараснал с 592%, откакто достигна дъно от $0.006 на 18 юни.

Алгоритмичната стабилна монета, известна преди това като UST, беше водещият продукт на Terra. Алгоритъмът позволяваше на потребителите да издадат 1 UST, като изгорят LUNA (токен за управление на Terra и балансиращ механизъм за UST) на стойност $1 и обратно. Механизмът спомогна за превръщането на LUNA и UST в два от най-големите крипто токени по пазарна капитализация по време на бичия пазар през 2021 г.

Той обаче създаде и отрицателна обратна връзка, когато актива девалвира срещу долара в началото на май и инвеститорите загубиха доверие в него. UST, LUNA и останалата част от екосистемата Terra се сринаха, като директно заличиха над $40 милиарда стойност от крипто пазара в рамките на няколко дни.

Практически опасения

Въпреки че целта на Андерсен е амбициозна, съдържанието на предложението му е изтъняло.

Андерсен твърди, че възстановяването на стабилната стойност от $1 на USTC може да бъде осъществен чрез стимулиране на новите предприятия да използват съществуващата блокчейн инфраструктура на Terra Classic. За тази цел Андерсен предлага да се въведе механизъм за изгаряне на USTC, стейкинг на LUNC и създаване на механизъм за частичен суап (който след това би могъл да се обложи с данък).

Но разработчикът на Terra не успява да обясни как точно дори успешното прилагане на тези функции би било полезно по какъвто и да е начин за USTC да си възвърне някогашната стабилна стойност.

 

Видове стабилни монети

Понастоящем съществуват три основни вида стабилни монети. Някои от тях, като USDT и USDC, са обезпечени с резерви, съставени от емитирани от правителството валути, като например щатски долар или евро.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Blockwater с $3.4 милиона неизплатени задължения към TrueFi


Други, като DAI на MakerDAO, използват процес на свръхобезпечение: потребителите могат да депозират ETH или други криптовалути и да изсекат DAI срещу своите активи. И накрая, алгоритмичните стабилни монети, като старата UST, обикновено са подкрепени от алгоритмични механизми, които се опитват да насочат пазарните сили към стабилизиране на цената на монетата.

Но тази цел от $1 вероятно също е недостижима. Предложението изглежда смесва идеята за мрежова активност в блокчейна на Terra Classic с поскъпването на USTC. За съжаление, това няма да е достатъчно. В най-добрия случай мрежовата активност може да увеличи цената на местния токен на екосистемата, LUNC, но ако не се въведе механизъм, чрез който USTC да улови част от стойността, внесена в блокчейна на Terra, няма фундаментални причини цената на бившата стабилна монета да се промени.

Също така не се разглежда въпросът как USTC ще поддържа последователно своята обвързаност с долара, без да се превръща в чисто спекулативен актив.

Това не е първият път, в който феновете на Luna възлагат надежди на съмнителни планове. Неотдавна общността се обедини около идеята, че токенът LUNC, който към момента се търгува за $0.00029, може да достигне и $1. За да се случи това, токенът ще трябва да надхвърли няколко пъти пазарната капитализация на самия Биткойн (BTC).

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

XRP: Рекордна активност в мрежата – какво означава това?

През изминалия уикенд, докато по-голямата част от крипто пазара показа признаци на възстановяване, XRP се открои с ръст на цената до $0.50, тъй като бичите настроения надделяха над мечите тенденции.

май 30, 2023 16:30 2 мин. четене

Защо институциите могат да започнат да прехвърлят $100 милиона в IEO на Tradecurve (TCRV)

С пускането на Биткойн ентусиастите видяха ползата от наличието на децентрализирана система за транзакции на стойност, която не разчита на централизирана институция.

май 30, 2023 15:54 3 мин. четене

Медицинската сестра, която спечели $1.3 милиона от дела на Илон Мъск в Twitter, купува токени от предварителна продажба на Tradecurve (TCRV)

Попитайте медицинската сестра, която спечели над $1.3 милиона от закупуването на акции на Twitter и тя ще ви каже, че инвестирането в обещаващи проекти е идеалният начин за придобиване на дългосрочни печалби. 

май 30, 2023 15:02 3 мин. четене

Показва ли GALA, че GameFi умира? AI криптовалутите ли са следващите скъпоценни камъни на бичия пазар?

GameFi индустрията се описва основно като връзка между традиционните и децентрализираните екосистеми за игри. Индустрията изигра съществена роля за привличане на вниманието на хората. 

май 30, 2023 15:01 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.