НАЧАЛО Други

Американските банки могат да наложат ограничения на тегленията на пари в брой

23.05.2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Американските банки могат да наложат ограничения на тегленията на пари в брой

Хю Хендри, макроикономически експерт, сподели своите виждания за банковата система на САЩ на фона на продължаващите сътресения във финансовия сектор.

По време на интервю с Даниела Камбоне за “Stansberry Research” мениджърът на хедж фондове подчерта възможността за бъдещи ограничения върху тегленето на пари в брой от клиентите на банките поради строгата парична политика на Федералния резерв.

Хендри обясни, че преди една година вероятността за такива ограничения би била почти нулева, но сега тя непрекъснато се увеличава.

Той обясни тази нарастваща вероятност с това, което нарича “лудостта на Фед“, имайки предвид безпрецедентната скорост и мащаб на повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. 

Настоящата обстановка подтиква Хендри да съветва да не се държат всички средства в банковата система, особено концентрирани при един кредитор.

Важно е да се отбележи, че в САЩ все още не са познати общи ограничения върху тегленията от банките, но те бяха въведени в Гърция и Кипър по време на дълговата криза в средата на 2010 г. 

Понастоящем Нигерия също налага седмични лимити за теглене на пари в брой в размер на 20,000 наири, за да премине към изцяло дигитална икономика.

Хендри смята, че в банковата индустрия на САЩ ще се наблюдава по-голямо бягство от депозити, тъй като клиентите вече имат възможност да изтеглят средствата си незабавно. Той подчерта, че комбинацията от неконкурентни лихвени проценти и лекотата на бързото теглене на пари подтиква вложителите да прехвърлят средствата си във фондове на паричния пазар, вместо да ги държат в банките.

Понастоящем спестовните сметки предлагат средна годишна процентна доходност (APY) от 0.25%, докато фондовете на паричния пазар осигуряват до 4.75% APY, което е по-близо до референтната лихва на Федералния резерв от 5% до 5.25%.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как БРИКС помага на Русия и Китай да се опълчат на Запада

Докато Русия и Китай са подложени на натиск в Европа и САЩ, те намират доста по-положителен прием на Азиатска територия. 

21.06.2024 20:00 1 мин. четене

Revolut се стреми да се превърне в най-скъпия стартъп в Европа

Revolut се стреми да се превърне в най-скъпия стартъп в Европа в размер на $40 милиарда, според Financial Times.

21.06.2024 19:00 1 мин. четене

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

21.06.2024 18:15 2 мин. четене

Nvidia загуби мястото си на най-ценната компания – ще продължат ли да падат акциите?

Компанията Nvidia започна тази седмица с голям успех, като стана най-голямата компания в света по пазарна капитализация, изпреварвайки Apple и Microsoft.

21.06.2024 17:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.