НАЧАЛО Други

Американските банки могат да наложат ограничения на тегленията на пари в брой

май 23, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Американските банки могат да наложат ограничения на тегленията на пари в брой

Хю Хендри, макроикономически експерт, сподели своите виждания за банковата система на САЩ на фона на продължаващите сътресения във финансовия сектор.

По време на интервю с Даниела Камбоне за “Stansberry Research” мениджърът на хедж фондове подчерта възможността за бъдещи ограничения върху тегленето на пари в брой от клиентите на банките поради строгата парична политика на Федералния резерв.

Хендри обясни, че преди една година вероятността за такива ограничения би била почти нулева, но сега тя непрекъснато се увеличава.

Той обясни тази нарастваща вероятност с това, което нарича “лудостта на Фед“, имайки предвид безпрецедентната скорост и мащаб на повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. 

Настоящата обстановка подтиква Хендри да съветва да не се държат всички средства в банковата система, особено концентрирани при един кредитор.

Важно е да се отбележи, че в САЩ все още не са познати общи ограничения върху тегленията от банките, но те бяха въведени в Гърция и Кипър по време на дълговата криза в средата на 2010 г. 

Понастоящем Нигерия също налага седмични лимити за теглене на пари в брой в размер на 20,000 наири, за да премине към изцяло дигитална икономика.

Хендри смята, че в банковата индустрия на САЩ ще се наблюдава по-голямо бягство от депозити, тъй като клиентите вече имат възможност да изтеглят средствата си незабавно. Той подчерта, че комбинацията от неконкурентни лихвени проценти и лекотата на бързото теглене на пари подтиква вложителите да прехвърлят средствата си във фондове на паричния пазар, вместо да ги държат в банките.

Понастоящем спестовните сметки предлагат средна годишна процентна доходност (APY) от 0.25%, докато фондовете на паричния пазар осигуряват до 4.75% APY, което е по-близо до референтната лихва на Федералния резерв от 5% до 5.25%.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Google Bard: Прогноза за цената на Етериум (ETH) за 2023 г.

Генеративните системи за изкуствен интелект (AI) придобиха значителна популярност, начело с появата на ChatGPT.

юни 2, 2023 9:00 2 мин. четене

Биткойн спадна до под $27,000 – какво друго се случи на пазара?

По време на следобедната търговия в Азия в четвъртък Биткойн падна под $27,000. По подобен начин Етериум и повечето други криптовалути от топ 10, които не са стабилни, също отбелязаха спадове, въпреки че като цяло реализираха седмични печалби. 

юни 2, 2023 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.