НАЧАЛО Други

Кризата на САЩ: Байдън и Маккарти са в противоречие по отношение на тавана на дълга

май 23, 2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кризата на САЩ: Байдън и Маккарти са в противоречие по отношение на тавана на дълга

Президентът Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти изпаднаха в безизходица в дискусиите си относно тавана на дълга на американското правителство в размер на $31.4 трилиона.

Маккарти настоява за съкращаване на разходите, което Байдън смята за крайно, а президентът се застъпи за нови данъци, които републиканците отхвърлят.

Въпреки различията и двете страни подчертаха необходимостта от избягване на дефолт и се ангажираха да продължат диалога. Не беше постигнато споразумение, а до потенциален фалит, който може да потопи икономиката, остават броени дни.

Министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че най-ранната очаквана дата за неизпълнение на задълженията остава 1 юни и че ако таванът на дълга не бъде повишен, Министерството на финансите може да не е в състояние да изпълни всички държавни задължения до началото на юни.

Последиците от неизпълнението на задълженията могат да доведат до рецесия и нестабилност на финансовите пазари.

Републиканците поискаха съкращаване на дискреционните разходи, изисквания за работа по някои програми за хора с ниски доходи и връщане на неизразходваните COVID-19 помощи като условия за повишаване на тавана на дълга.

Демократите имаха за цел да запазят нивата на разходите на тазгодишните стойности през 2024 г., докато републиканците искат да се върнат на нивата от 2022 г. и да наложат ограничения за ръста на разходите през следващите години.

И двете партии са изправени пред вътрешен натиск, като в редиците им има твърдолинейни фракции.

Някои крайно десни членове на фракцията “Свобода” в Камарата на представителите призовават за прекратяване на преговорите, настоявайки Сенатът да приеме тяхното законодателство, прието от Камарата на представителите, което демократите отхвърлиха.

Маккарти рискува да се противопостави на собствената си партия, ако тя не е доволна от договореното от него споразумение.

Президентът Байдън, който отдаде приоритет на икономиката и се стреми към преизбиране, предложи замразяване на разходите на тазгодишните нива, но намери последното предложение на републиканците за неприемливо.

Той се противопостави на субсидиите за “Големия петрол” и на данъчните облекчения в полза на богатите, които според него ще застрашат здравеопазването и хранителните помощи за милиони американци.

В обобщение, Байдън и Маккарти все още не намират общ език по въпроса за повишаване на тавана на дълга. Времето изтича и двете партии трябва да се справят с разногласията по отношение на съкращаването на разходите и данъчните корекции.

Рискът от неплатежоспособност се очертава, което води до значителни икономически последици.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Биткойн спадна до под $27,000 – какво друго се случи на пазара?

По време на следобедната търговия в Азия в четвъртък Биткойн падна под $27,000. По подобен начин Етериум и повечето други криптовалути от топ 10, които не са стабилни, също отбелязаха спадове, въпреки че като цяло реализираха седмични печалби. 

юни 2, 2023 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.