НАЧАЛО Други

Милиардер инвеститор призова за бързи действия за Silicon Valley Bank

март 13, 2023 10:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Милиардер инвеститор призова за бързи действия за Silicon Valley Bank

Милиардерът Бил Акман, главен изпълнителен директор на компанията за управление на хедж фондове Pershing Square Capital Management, призова правителството на САЩ да гарантира всички депозити на Silicon Valley Bank (SVB) в рамките на следващите 48 часа или да рискува унищожаването на много финансови институции.

В туит от 11 март Акман предупреди за “изтеглянето на почти всички незастраховани депозити” от всички банки, а не само от “системно важните банки”, ако правителството не успее да гарантира всички депозити на SVB преди отварянето на пазара в понеделник.

Акман предположи, че това ще се случи в резултат на осъзнаването от страна на “светът” какво представлява незастрахованият депозит – неликвидно необезпечено вземане към фалирала банка. Той предупреди, че тези тегления ще изчерпят ликвидността на общинските, регионалните и други банки и ще започнат разрушаването на тези важни институции, ако правителството на САЩ не успее да защити “всички вложители”. Инвеститорът заяви, че единственият друг начин да се предотврати това е малко вероятният случай, в който големи финансови институции като JPMorgan Chase, Citibank или Bank of America придобият SVB преди понеделник.

Висшият мениджмънт на SVB е допуснал “елементарна грешка” и трябва да бъде уволнен

Според Акман това е можело да бъде избегнато, ако правителството на САЩ се е “намесило в петък”, за да гарантира депозитите на SVB. Той добави, че “франчайз стойността” на дългогодишната банка е можела да бъде запазена и прехвърлена на нов собственик в замяна на “капиталова инжекция”. Акман предположи, че висшето ръководство на SVB е “допуснало елементарна грешка” и трябва да бъде уволнено. Той отбеляза:

Те [ръководството] инвестираха краткосрочни депозити в дългосрочни активи с фиксирана лихва. След това краткосрочните лихвени проценти се повишиха и последва масово източване на банкови депозити. Висшият мениджмънт направи грешка и трябва да загуби работата си.

Вложителите на SVB в крайна сметка трябва да получат обратно около 98% от депозитите си

След направен “преглед на баланса” на SVB, Акман заяви, че дори “при ликвидация” вложителите “в крайна сметка” трябва да получат обратно приблизително “98% от депозитите си”. Въпреки това той твърди, че “евентуално” е “твърде дълъг период”, когато трябва “да се посрещнат заплатите следващата седмица”. Малко след това Акман публикува съобщение в Туитър, в което отново заяви, че Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) трябва да гарантира всички депозити в SVB до неделя вечерта, заедно с предложения план.

Бъдещето на SVB може да засегне регионалните банки в САЩ

Това се случва, след като Боб Елиът, главен изпълнителен директор на Unlimited заяви, че решенията на Федералния резерв и FDIC относно бъдещето на SVB могат да засегнат регионалните банки в САЩ, излагайки трилиони долари на риск от масово изтегляне на банкови депозити. Елиът заяви, че почти една трета от депозитите в САЩ се държат в малки банки, като 50% от тях са застраховани.

Мерките на ФЕД

Управителният съвет на Федералния резерв обяви на 12-ти март, че ще предостави допълнително финансиране на отговарящите на условията депозитни институции, за да гарантира, че банките са в състояние да посрещнат нуждите на всички свои вложители.

В неделя банката обяви, че ще предостави допълнително финансиране на отговарящите на условията депозитни институции, за да гарантира, че банките са в състояние да посрещнат нуждите на всички свои вложители. Това действие ще засили капацитета на банковата система да защитава депозитите и да гарантира непрекъснатото предоставяне на пари и кредити на икономиката.

Допълнителното финансиране ще бъде предоставено чрез създаването на нова програма за срочно банково финансиране (Bank Term Funding Program – BTFP), в рамките на която ще се предлагат заеми с продължителност до една година на банки, спестовни асоциации, кредитни съюзи и други отговарящи на условията депозитни институции, които залагат като обезпечение държавни ценни книжа на САЩ, дългови ценни книжа на агенции и ценни книжа, обезпечени с ипотеки, и други отговарящи на условията активи.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Робърт Кийосаки: Предстоят още банкови сривове


Заключение

Призивът на Бил Акман към правителството на Съединените щати да гарантира всички депозити, държани от Silicon Valley Bank, в рамките на следващите 48 часа е предупреждение за потенциалните рискове от масово изтегляне на средства от банките, което може да доведе до унищожаването на много финансови институции. Неуспехът на висшето ръководство на SVB да избегне масовото източване на банката, като инвестира краткосрочните депозити в по-дългосрочни активи с фиксирана лихва, изложи на риск парите на вложителите. Потенциалните последици от бъдещето на SVB за регионалните банки в САЩ биха могли да бъдат катастрофални, а навременната намеса на FDIC е от решаващо значение за избягване на масово изтегляне на депозити.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Ще видим агресивно приемане на крипто от големите играчи – Оливър Линч

Оливър Линч, главен изпълнителен директор на Bittrex Global, е оптимист за бъдещето на крипто индустрията.

март 22, 2023 11:00 2 мин. четене

DefiLlama се разделя: Нов сайт стартира на фона на спорове за пускане на токен

DefiLlama, сайт за данни за децентрализирания финансов сектор, се сблъска със спорове относно ръководството, тъй като член на екипа се опитва да пусне токен без одобрението на по-широката група.

март 22, 2023 9:00 2 мин. четене

Емитирането на USDT продължава с пълна сила: Подкрепа за DeFi?

Tether наскоро издаде USDT на стойност $1 милиарда в мрежата TRON, добавяйки ги към $4-те милиарда в USDT, които натрупа през последната седмица.

март 21, 2023 17:00 2 мин. четене

OKX разкри нов доклад за резервите си

OKX, глобална крипто борса, публикува своя пети доклад за доказателство на резервите (PoR) като част от усилията си за повишаване на прозрачността в индустрията.

март 21, 2023 15:00 1 мин. четене